Vooruit wil het pensioen van Kamerleden hervormen. Pas als dat er komt, willen ze blijven meewerken aan de geplande pensioenhervorming die is afgesproken in de regering-De Wever. De andere regeringspartijen laten weten dat er al plannen zijn om de pensioenen van politici eveneens te hervormen.
Key Takeaways
- Vooruit wil dat de geplande pensioenhervorming voor ambtenaren ook van toepassing zal zijn voor parlementsleden.
- De partij diende daarvoor een voorstel in en zal de hervorming van Arizona enkel steunen als die ook geldt voor politici.
- Volgens premier Bart De Wever (N-VA) was daarover al een overleg gepland.
Er is al veel gezegd en geschreven over de geplande pensioenhervorming van de regering-De Wever. Die zorgt vooral in het onderwijs en bij het spoor voor heel wat ophef, met de nodige stakingen tot gevolg.
In het Paasakkoord is beslist om de pensioenen van ambtenaren trager te indexeren. In het geval van de hoogste pensioenen zou het zelfs maar gaan om een zeer beperkte indexering. Het pensioen van ambtenaren zal bovendien gebaseerd zijn op de wedde van de volledige loopbaan, in plaats van enkel de laatste tien jaar, waar nu naar wordt gekeken.
Voordelige pensioenregeling voor parlementsleden
Kamerlid Anja Vanrobaeys (Vooruit) wil die hervormingen ook doorvoeren bij de pensioenen van parlementsleden. Dat meldt De Morgen. Het pensioen van Kamerleden wordt momenteel berekend op een referentiewedde van 9.464 euro bruto per maand. Bovendien genieten ze nog van heel wat andere voordelen en privileges rond hun pensioen.
Vanrobaeys dient daarom een voorstel in bij het Bureau van de Kamer. Ze dreigt er verder ook mee dat haar partij de pensioenplannen van Arizona anders niet meer zal steunen. “Iedereen moet een inspanning leveren, ook de politiek”, klinkt het.
Partijvoorzitter Conner Rousseau staat achter voorstel. “Als wij willen dat iedereen een goed pensioen kan hebben, dan moeten we vandaag hervormen, en al zeker de politici. Die moeten even hard een inspanning leveren. Met Vooruit zijn wij de eersten die voorstellen doen om ook de politiek zelf aan te pakken”, zegt hij.
N-VA als voorstander
De oproep van Vooruit lijkt op steun te kunnen rekenen van de andere regeringspartijen. Minister van Pensioenen Jan Jambon (N-VA) verklaarde in het verleden al dat ook de hoogste pensioenen van politici beperkt geïndexeerd worden. Ook fractieleider Axel Ronse sprak in HLN eerder al over het afgeven van pensioenprivileges.
Premier Bart De Wever vult daarbij vandaag zijn partijgenoten aan. “Het is de evidentie zelve dat het parlement zijn pensioenregeling aanpast aan hervormingen die gelden voor gewone mensen”, klonk het deze ochtend. “Men had hierover ook al overleg gepland.”
Kritiek Bouchez
Dat er al plannen waren voor de hervorming van de pensioenen van Kamerleden, maar Vooruit daar toch nu mee uitpakt, valt niet in goede aarde bij MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez.
“Het Arizona-akkoord bepaalt al dat de hervormingen die gelden voor burgers ook gelden voor parlementsleden, zoals het niet indexeren van hoge pensioenen. Het is dus een leuke communicatiestunt, maar er wordt al aan gewerkt. Dit land mag niet langer een systeem van privileges hebben en we moeten één statuut voor iedereen hebben”, schrijft hij op X. MR is er verder wel geen voorstander van om andere pensioenprivileges voor politici aan te passen.
Steun PVDA
Het voorstel van Vooruit krijgt ook steun vanuit de oppositie. “Ons voorstel van reglementswijziging om komaf te maken met een reeks politieke pensioenprivileges, is het enige concrete voorstel dat vandaag op de agenda van het Bureau van de Kamer staat. Het is een goede zaak dat regeringspartij Vooruit vandaag laat weten dat ze het voorstel zullen steunen. Als ook N-VA woord houdt, kan het voorstel straks goedgekeurd worden”, zegt PVDA-voorzitter Raoul Hedebouw.
Toch is er ook kritiek. “Vooruit gebruikt dit dossier om de mensen de pensioenafbraak van Arizona te doen slikken. Dat is voor ons een rode lijn. Niet de mensen, maar de politici leven boven hun stand. We moeten de politieke privileges dus stopzetten, en tegelijk het recht op een fatsoenlijk pensioen garanderen voor alle werkende mensen in dit land”, besluit Hedebouw.
Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!