Vooruit is nog niet volledig aan boord van de Arizona-trein

De onderhandelingen voor een nieuwe federale regering zijn een volgende fase ingegaan. Alle partijvoorzitters zaten voor het eerst samen rond de tafel. Maar Vooruit wil zijn wagonnetje nog niet vastklikken aan de coalitie die in de startblokken staat. Dat maakte voorzitter Melissa Depraetere (Vooruit) duidelijk.

In het nieuws: Vooruit blijft de kat uit de boom kijken, ondanks dat de partij mee aanschuift.

  • Het bezoek aan de Nationale Bank van België (NBB) heeft nog geen duidelijkheid gegeven over de vraag of Vooruit nu in een federale regering wil stappen of niet. Depraetere liet achteraf verstaan dat “deze vergadering daar niet over ging.” Ze vervolgt: “We hebben daar dus niet over gesproken, we hebben geluisterd, we nemen mee wat hier gezegd is en we zullen zien hoe de gesprekken vorderen”.
  • “Het was een eerste ontmoeting en we zullen zien hoe we hier verder mee aan de slag gaan”, vertelde ze aan persagentschap Belga. De presentatie van de NBB was “zeker interessant”. Toch gaat het om een bittere pil, want de NBB heeft uitgelegd hoe het de Belgische staatsschuld ziet evolueren als er niet op tijd wordt ingegrepen. De Europese Unie vraagt België om tegen 20 september met een hervormingsplan te komen om de schuldgraad terug te dringen.
  • Daarbij is de vraag of er vooral bespaard of belast moet worden. N-VA maar ook MR zijn voorstander van minder uitgaven, met name in de gezondheidszorg. Dat ziet Vooruit niet zitten. Depraetere wil juist door hogere belastingen voor grote vermogens meer geld afdwingen voor de gezondheidszorg.
  • Die garantie wil Vooruit krijgen om mee te stappen in de Arizona-coalitie. Tot die tijd houden de Vooruit-onderhandelaars de boot af. “Je duwt Vooruit gewoon verder weg”, was er bij kopstuk Conner Rousseau te horen, over het etiket ‘centrumrechts’, dat de regering nu al draagt.

Geen splijtzwammen op de agenda

Om te volgen: Krijgt Vooruit zijn garanties na de volgende gesprekken?

  • Ook dinsdag staan er nieuwe gesprekken op de planning. Zo zal de top van Defensie het beleid rond het leger uitleggen. Dan gaat het onder andere over de wapenleveringen voor Oekraïne en de beschermingsoperaties in de Rode Zee. Daarbij zal men onvermijdelijk pleiten voor meer investeringen in de eigen defensie.
  • Nucleaire waakhond FANC komt eveneens op bezoek. Daar staan dan weer de energiebevoorrading en de verlenging van twee kerncentrales op de planning.
  • Inhoudelijk zijn dat geen splijtzwammen: alle vijf partijen (N-VA, Les Engagés, cd&v, Vooruit en MR) zijn het grotendeels eens over beide dossiers. Maar de achterliggende vraag blijft op tafel liggen: waar moet het geld vandaan komen om extra investeringen te doen?
  • Nog meer schulden maken is door het Europees strafbankje geen optie. En dus zal er snel duidelijkheid moeten zijn over de breekpunten van Vooruit, wil Arizona snel van start gaan met de inhoudelijke onderhandelingen. Volgens preformateur Bart De Wever (N-VA) dringt de tijd, maar Vooruit laat zich niet verleiden tot snelle beslissingen.
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.