Vooruit plant intern overleg over nota van de ‘laatste stap’ van Diependaele

Vlaams formateur Matthias Diependaele (N-VA) heeft van zijn partijgenoten het fiat gekregen om een aantal toegevingen te doen. Hij hoopt op die manier ervoor te zorgen dat Vooruit en cd&v akkoord gaan met een derde nota op basis waarvan er dan een Vlaamse regering gevormd kan worden. Vooruit wil nu eerst intern overleg plegen. Ook cd&v laat niet in zijn kaarten kijken.

In het nieuws: Er zit “eten en drinken” in de nieuwe tekst, vindt N-VA. Of Vooruit en cd&v dat ook vinden, moet nog blijken.

  • Vlaams formateur Diependaele heeft een nota voorbereid die bij N-VA als een fase van “de laatste stap voor de herstart van de onderhandelingen met de drie partijen samen” wordt beschouwd. Daarmee laat N-VA duidelijk doorschemeren dat het voor de partij een laatste bod is.
  • N-VA is er dan ook van overtuigd dat er “voldoende eten en drinken” in het ultieme voorstel zit. Voor nieuw beleid zou de N-VA 3 miljard euro opzij zetten. Bovendien zouden er nieuwe investeringen komen in bijvoorbeeld welzijn. Dat is een dringende eis van zowel cd&v als Vooruit.
    • Een begrotingsevenwicht tegen 2027 blijft wel overeind. N-VA stelt gestroomlijnde financiën voorop, terwijl cd&v en Vooruit het minder erg zouden vinden als er pas tegen 2029 een evenwicht is. Zo zouden bijkomende investeringen toch mogelijk zijn, redeneren ze.
  • Vooruit overlegde vanaf dinsdagmorgen 10 uur met Diependaele. Voorzitter Conner Rousseau (Vooruit) wilde bij buitenkomst geen verklaringen geven. Het is dus niet duidelijk of de onderhandelaars akkoord gaan met de nota ‘van de laatste kans’ die Diependaele voorlegt. De partij plant wel “intern overleg”, is te horen.
  • Ook cd&v wilde weinig commentaar kwijt over de nota. Cd&v-voorzitter Sammy Mahdi gaf niet aan of ook hij dit als een nota van de laatste kans beschouwt. Naast investeringen in welzijn en de zorg (voornamelijk kinderopvang en ouderenzorg) wil de partij ook het stikstofakkoord herbekijken en is het tegen verplichte fusies van kleinere gemeenten.
  • Het is eveneens nog onduidelijk wat er gebeurt als Vooruit en/of cd&v het ultieme voorstel afwijzen. Dat er dan een diepe crisis komt met een serieuze stilstand, is duidelijk. Tegelijk weten de drie partijen dat ze tot elkaar veroordeeld zijn om een regering te vormen. Werkbare alternatieven zijn er niet echt. In het slechtste geval dreigt totale stilstand.
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.