Ondanks protest van China verhoogt de Europese Unie de importheffingen op Chinese wagens. Momenteel gaat het om voorlopige extra heffingen die vanaf vrijdag gelden. Die kunnen oplopen tot 37,6 procent voor autobouwers die weigerden mee te werken aan het Europese onderzoek naar de Chinese staatssteun.
In het nieuws: De Europese Commissie kondigde in juni aan dat ze de heffingen op Chinese wagens fors wil verhogen. Vanaf vrijdag worden die extra belastingen een realiteit. Die komen bovenop de bestaande importheffingen van 10 procent.
- De Europese Commissie gaf aan dat een verhoging vermeden kan worden als ze met Peking alsnog een oplossing kan vinden voor de oversubsidiëring van de Chinese wagenproducenten. De voorbije weken zijn er dan ook met China gesprekken over het handelsgeschil opgestart, maar die hebben vooralsnog niet tot een oplossing geleid.
- Volgens Europa is sprake van oneerlijke concurrentie en daarom heeft het statenverband in oktober een onderzoek aangekondigd. Daaruit blijkt dat de Chinese bedrijven veel overheidssteun ontvangen, waardoor ze hun voertuigen op een kunstmatige manier goedkoper aan de man kunnen brengen. Het onderzoek is nog niet afgelopen.
- Het gaat momenteel om voorlopige heffingen die vier maanden van kracht zullen zijn. Indien er geen oplossing komt voor het handelsgeschil zal de Commissie de lidstaten voorstellen om begin november definitieve heffingen in te voeren voor een periode van vijf jaar. Om dat te blokkeren, zijn minstens 15 lidstaten nodig die minstens 65 procent van de Europese bevolking vertegenwoordigen.
- Sommige Europese autobouwers hebben al kritiek geuit op de nieuwe heffingen. Vooral in Duitsland zijn ze niet te spreken over de nieuwe importbelasting. Enkele Duitse producenten, waaronder BMW en Mercedes, vrezen dat China tegenmaatregelen zal nemen. “De invoering van bijkomende invoerheffingen leidt naar een doodlopende straat”, zei BMW-topman Oliver Zipse onlangs.
Iets lagere importheffingen
Details: Sommige tarieven zijn wel lichtjes gewijzigd na contacten met de bedrijven. Ze bedragen uiteindelijk minstens 17,4 procent en kunnen oplopen tot 37,6 procent.
- Voor BYD verandert er niets. De Chinese wagenproducent moet 17,4 procent (extra) importheffingen betalen.
- De autobouwer betaalt daarmee het laagste mogelijke tarief. Volgens de Nederlandse grootbank ING krijgt BYD daardoor een concurrentievoordeel op de Europese markt tegenover de andere Chinese producenten van elektrische wagens.
- Voor Geely verlaagde Europa de belasting van 20 naar 19,9 procent.
- Volgens de Spaanse bank BBVA zal het bedrijf nog steeds op een winstgevende manier elektrische voertuigen naar de Europese Unie kunnen exporteren, maar “zal de winst aanzienlijk afnemen.”
- SAIC ziet het tarief dalen van 38,1 naar 37,6 procent.
- Volgens het onafhankelijke onderzoeksbedrijf Rhodium Group krijgt SAIC de zwaarste klappen te verwerken. “15,4 procent van de wagens wordt verkocht in Europa”, klinkt het.
Ook sommige westerse bedrijven moeten importheffingen betalen
Vergeet niet: Westerse wagenbouwers die fabrieken hebben in China of via joint ventures samenwerken met Chinese bedrijven zullen ook importheffingen moeten betalen op de wagens die ze naar Europa brengen.
- Sommige bedrijven hebben al maatregelen aangekondigd. Volvo, een autobouwer die onderdeel is van Geely, liet bijvoorbeeld al weten dat het de productie van elektrische wagens van China naar België zal verhuizen om zo geen (extra) invoerheffingen te moeten betalen.
- Het in de VS gevestigde Tesla, de grootste exporteur van elektrische voertuigen van China naar Europa, heeft al gevraagd naar een individueel berekend tarief.
- Tesla liet alvast op sommige van zijn Europese websites weten dat de prijzen van het in Shanghai geproduceerde Model 3 kunnen stijgen door de nieuwe heffingen.