“We kunnen niet alleen met democratieën werken. We moeten een rolmodel zijn. Maar je kunt geen rolmodel zijn door morele normen alleen, dat kan alleen door economisch succes.”
Dat zegt Herbert Diess, de CEO van het Duitse autoconcern Volkswagen, in een interview met het Duitse Handelsblatt. Diess verdedigt de betrokkenheid van zijn bedrijf in China.
Diess wijst resoluut een “morele wending” af, zoals die vorige week op het Wereld Economisch Forum in Davos nog werd verwoord door professor Jeffrey Sonnenfeld van de Amerikaanse elite-universiteit Yale.
Ondanks de recente onthullingen over schendingen van de mensenrechten tegen een moslimminderheid van Oeigoeren – zo’n 2.800 foto’s die de Chinese autoriteiten genomen hebben bewijzen de wrede gevangenschap van de Oeigoeren in Xinjiang – wil Volkswagen vasthouden aan zijn fabriek in de provincie aldaar, hoewel de plaats naar eigen zeggen van het bedrijf “economisch eerder onbeduidend is”.
“Maximaal 10 procent van de wereldbevolking beantwoordt aan onze waarden”
Diess: “Terecht verdedigen we onze idealen. Europa heeft het beste sociale systeem: mensenrechten, democratie, vrede, vrijheid van meningsuiting. Als de wereld overal zo was als Europa, zou het beter zijn. We moeten deze waarden verdedigen, maar dat is natuurlijk gemakkelijker vanuit een positie van economische kracht. We kunnen ons er dus niet toe beperken alleen te werken of economisch actief te zijn met democratieën die volledig aan onze waarden beantwoorden. Dat is maximaal tien procent van de wereldbevolking.”
Sinds 2020 zouden er zeker zo’n 1,5 miljoen Oeigoerse Chinezen worden vastgehouden in concentratiekampen in de semi-autonome provincie Xinjiang. Daar wonen zeker zo’n 12 miljoen etnische Oeigoeren en andere mensen van Turkse origine. De meesten van hen zijn moslim en proberen hun eigen cultuur in stand te houden onder het bewind van de Communistische Partij.
Eerder deze week raakte ook bekend dat Volkswagen van de Duitse overheid geen garanties voor nieuwe investeringen in China krijgt. De weigering is net ingegeven door bezorgdheid van de Duitse regering over de schendingen van de mensenrechten in de Chinese regio Xinjiang.
Maar Diess gelooft dat de aanwezigheid van Volkswagen daar “een positief effect heeft”. Immers, “de arbeidsnormen worden gehandhaafd en culturele en religieuze verschillen worden gerespecteerd”. De VW-baas gaat dus duidelijk tegen de heersende stroming in.
(jvdh)