Volgende generatie smartphones kan door de muur kijken

De cameratechnologie staat aan de vooravond van grote ontwikkelingen. Over enkele jaren zal de technologie op heel andere fundamenten zijn gebaseerd. Er zal dan ook op een totaal andere manier over fotografie worden gedacht. Er zullen nog slechts weinig gelijkenissen blijven met de huidige smartphones.

Dat staat in een bijdrage die Daniele Faccio, professor kwantumtechnologie aan de University of Glasgow, voor de site The Conversation heeft geschreven in samenwerking met Stephen McLaughlin, hoofd van de school voor engineering en fysica aan de Heriot-Watt University. In de toekomst zal de camera-technologie volgens de onderzoekers onder meer ook toelaten om beelden te vatten van onderwerpen die zich achter een obstakel – zoals mist of zelfs een muur – bevinden.

Radicaal

“De smartphone heeft al heel wat ontwikkelingen in camera-technologie getoond,” zeggen Faccio en McLaughlin. “Die realisaties vormen echter pas het begin van een grotere revolutie die de industrie de volgende jaren zal doormaken.” “Onder meer kan worden opgemerkt dat de focus van de sector verschuift. Niet langer zal naar een toenemend aantal megapixels worden gestreefd. Daarentegen zal worden gekeken naar toepassingen waarin camera-data met software worden gelinkt.” “Daarentegen kan men een radicale nieuwe benadering verwachten waarbij de inkomende data zelfs helemaal niet met een beeld in verband lijken te kunnen worden gebracht.” “In de toekomst zullen camera’s op basis van computerbewerkigen met de meest uiteenlopende gegevens beelden kunnen creëren,” voorspellen de wetenschappers. “Pas door de inzet van de camera-technologie zullen deze data op basis van complexe mathematische berekeningen tot beelden worden omgevormd.”

Revolutie

“Deze nieuwe toepassingen zullen de sector bevrijden van de ketens van de conventionele beeldtechnieken. Op termijn zal mogelijk zelfs geen camera meer nodig zijn, maar zullen andere concepten kunnen worden gehanteerd om beelden vorm te kunnen geven.” “Deze technologieën zullen fantastische dingen mogelijk maken,” aldus Faccio en McLaughlin. “Deze revolutie zal er uiteindelijk toe leiden dat er op een compleet andere manier over fotografie zal worden gedacht.” [youtube https://www.youtube.com/watch?v=cDbGFT5rM0I] “Het zal mogelijk worden om door de mist te kijken, maar zal ook binnen het menselijk lichaam kunnen worden gekeken en zal het zelfs mogelijk worden om onderwerpen achter een muur op beeld vast te leggen.” “Daarbij zal gebruik worden gemaakt van technologieën die beelden combineren met modellen die weergeven op welke manier het licht door verschillende substanties reist. Bovendien zal ook steeds vaker op artificiële intelligentie beroep worden gedaan.” “Op een aantal toepassingen zal nog enkele tijd moeten worden gewacht. Andere technieken kunnen echter al vrij snel op de markt worden verwacht.”

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20