Voka vraagt volwaardige federale regering én staatshervorming

Het Vlaams netwerk van ondernemingen had op haar nieuwjaarsreceptie een politieke boodschap klaar: er moet dringend een federale regering komen, die werk maakt van een staatshervorming tegen 2024. En ook de Vlaamse regering moet zich herpakken.

‘Zorg voor een regionalisering van de arbeidsmarkt en de gezondheidszorg.’ Dat was het pleidooi van Wouter De Geest, de voorzitter van Voka, tijdens de jaarlijkse nieuwjaarsreceptie van de Vlaamse werkgeversfederatie. ‘Met versnipperde bevoegdheden en inefficiënte besluitvormingsprocessen, is er duidelijk iets mis in de machinekamer van België’, aldus de voorzitter.

Om die staatshervorming voor te bereiden, is het dan ook zaak om dringend een federale regering te hebben. Een sterke, dus geen noodregering of zakenkabinet. ‘Enkel een volwaardige regering kan een stabiel en coherent beleid voeren dat ons land wapent tegen de impact van de brexit, handelsoorlogen en andere uitdagingen’, stelt De Geest.

Nota-Magnette onaanvaardbaar

Voka verwijst naar het parcours van de vorige federale regering, die volgens de werkgeversorganisatie goed werk leverde. ‘Draai de hervormingen van de regering Michel niet terug, maar ga net verder op dat elan. Wij hebben woord gehouden, onze ondernemingen hebben 213.000 jobs gecreëerd. Hogere minimumlonen, een ontsporende loonkosthandicap of stijgende werkgeversbijdragen brengen onze ondernemingen in gevaar.’

De nota’s die een maand geleden circuleerden toen informateur Paul Magnette (PS) aan zet was, zijn voor de Vlaamse bedrijven alvast onaanvaardbaar, klinkt het bij monde van de Voka-voorzitter.

‘Geen Vlaams kibbelkabinet’

Ten slotte krijgt ook de Vlaamse regering een veeg uit de pan. ‘We verwachten dat de Vlaamse regering in actie schiet. Dat ze niet vervalt in een kibbelkabinet, maar daadkrachtig beleid voert’ zegt Wouter De Geest nog. Hij verwijst daarmee naar het relletje tussen minister-president Jambon en Open VLD-voorzitster Gwendolyn Rutten over de kinderbijslag van asielzoekers.

Vlaams minister-president Jan Jambon was overigens aanwezig op de nieuwjaarsreceptie. Volgens hem is het belangrijker om een goede federale regering te hebben, die het project van de Vlaamse regering versterkt.

Hilde Crevits (CD&V) en Jan Jambon (N-VA) vertegenwoordigen de Vlaamse regering. De Voka-voorzitter zit centraal. – Isopix
Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20