Voetballers moeten op hun Twitter-taal letten

De Engelse Football Association heeft voetballers gewaarschuwd dat ongepast commentaren op Twitter en andere sociale netwerksites niet getolereerd zullen worden. De Nederlandse voetballer Ryan Babel van Liverpool werd vorige maand de eerste speler uit de Engelse competitie die bestraft werd voor een Twitter-commentaar. Hij kreeg een boete van 10.000 pond opgelegd omdat hij een gemanipuleerde foto van scheidsrechter Howard Webb in een uitrusting van Manchester United had gepost.

De foto werd geplaatst nadat Liverpool in de Engelse beker door Manchester United was uitgeschakeld. “Dergelijke berichten moeten volgens de Football Association beschouwd worden als publieke commentaren,” aldus de Engelse krant Daily Telegraph. “Die berichten zouden dan ook vallen onder de regels dat ongepaste of beledigende commentaren tot disciplinaire sancties kunnen leiden.” Ryan Babel is inmiddels getransfereerd naar de Duitse voetbalclub Hoffenheim.

De Football Association waarschuwde de spelers ook dat sommige commentaren misschien wel voor een selectief publiek zijn bedoeld, maar toch in het publieke domein terecht kunnen komen. “Er moet dan ook een grote omzichtigheid gehanteerd worden bij het plaatsen van deze berichten,” wordt er nog opgemerkt. “Bovendien mag er niet vergeten worden dat deze commentaren zouden kunnen leiden tot schadeclaims van de benadeelde partijen.” (MH)