Het lijkt erop dat steeds meer Iraans legermateriaal zijn weg vindt naar het front in Rusland. Ondertussen voeren de Verenigde Staten de sanctiedruk op.
Voert Iran de wapenleveringen aan Rusland op?

Waarom is dit belangrijk?
Door de oorlog in Oekraïne is Rusland heel wat bondgenoten verloren. Tegelijk wegen de westerse sancties op de binnenlandse industrie, en kunnen wapenfabrikanten amper nieuw materiaal aanleveren. Iran blijkt wel bereid om Rusland te voorzien van wapens, waaronder de Shahed-136 kamikazedrones.In het nieuws: Helmen en kogelvrije vesten van Iraanse makelij worden gespot aan het front, gedragen door Russische soldaten.
- Dat Rusland een tekort heeft aan essentieel materiaal voor het leger, zoals helmen, was al langer duidelijk. Zo trekken heel wat soldaten naar het front met Ssh-68’s, stalen helmen die stammen uit de jaren 60 en werden gebruikt door de Sovjet-Unie. Deze helmen zijn bestand tegen een inslag van een 9mm-kogel, afkomstig uit een pistool. Elk schot met een groter kaliber is dodelijk voor de drager.
- Ook met kogelvrije vesten wordt geknoeid door de legertop. In 2017 kondigde het leger trimfantelijk aan dat het al 200.000 exemplaren van de gloednieuwe, state-of-the-art Ratnik-2-kogelvrije vesten had ontvangen. In Oekraïne lopen de meeste soldaten van de schurkenstaatjes Donetsk en Loehansk echter rond met 6B23-vesten, de voorganger van de Ratniks die worden vervangen omdat ze te weinig beschermen tegen kogelimpacten. De drager riskeert gebroken ribben of interne verwondingen over te houden.
- Tegelijk krijgen de gemobiliseerde Russen nog slechter materiaal: soldaten van de 810e Brigade in de Krim lieten foto’s zien van hun kogelvrije vesten, die duidelijk oud zijn. Daarnaast zitten ze vol met kogelgaten, die handig werden weggemoffeld met ducttape.
De oplossing: Iraans materiaal kopen dan maar. Al wordt het luchtverkeer tussen beide landen bemoeilijkt door de Amerikanen.
- Dat Rusland ook voor helmen en kogelvrije vesten aanklopt bij Iran, mag niet verbazen. Het regime in Teheran leverde al honderden zelfmoorddrones, die Rusland inzet om Oekraïense steden en energieinfrastructuur te raken.
- Daarnaast is ook bekend dat Rusland vragende partij was voor Fateh-110-raketsystemen. De eigen stock raakt leger en leger, volgens het Britse ministerie van Defensie heeft Rusland nog maar 120 Iskander-raketten op overschot. De Fateh’s, die vanop een lanceerplatform op de grond worden afgeschoten en 200 tot 300 kilometer ver doel treffen, moeten dat gat dichten.
- De VS probeert de deal nu te ondergraven: het Amerikaanse ministerie voor Financiën kondigde dinsdag nieuwe sancties aan, onder meer tegen Jet Global en Success Aviation Services, twee luchtvaartmaatschappijen uit de Verenigde Arabische Emiraten. Het ministerie vermoedt dat deze maatschappijen instaan voor de wapentransporten van Iran naar Rusland. Tegelijk worden ook twee Russische staatsburgers, Abbas Djoema en Tigran Srabionov, gesanctioneerd: de VS heeft aanwijzingen dat zij in Oekraïne vechten als huurlingen van de privémilitie Wagner Group.
(evb)