VN-rapport: “Honger dramatisch toegenomen tijdens pandemie”

VN-rapport: “Honger dramatisch toegenomen tijdens pandemie”
Vooral conflictgebieden zoals Syrië worden zwaar getroffen door voedseltekorten. Foto: Anas Alkharboutli/dpa/Isopix

De honger in de wereld is vorig jaar “dramatisch” toegenomen, volgens een nieuw rapport van de Verenigde Naties (VN). Die verslechtering zou grotendeels toe te schrijven zijn aan de pandemie. 

Waarom is dit belangrijk?

Tijdens de algemene vergadering van de Verenigde Naties stemde de wereld in 2015 in met een plan om een einde aan honger te maken tegen 2030. Dat lijkt niet haalbaar. Na enkele decennia te zijn afgenomen, neemt de voedselonzekerheid sinds het midden van de jaren 2010 toe. De stijging van vorig jaar was echter gelijk aan die van de vijf voorgaande jaren samen.

Ongeveer een tiende van de wereldbevolking – tot 811 miljoen mensen – was vorig jaar ondervoed. Dat stellen vijf VN-agentschappen, waaronder de Voedsel- en Landbouworganisatie (FAO), het Wereldvoedselprogramma (WFP) en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), in een nieuw rapport.

“Helaas blijft de pandemie zwakke plekken in onze voedselsystemen blootleggen, die het leven en de bestaansmiddelen van mensen overal ter wereld bedreigen”, schrijven de hoofden van de VN-agentschappen.

Sterkste stijging in Afrika

In 2020 is de honger zowel absoluut als proportioneel toegenomen: naar schatting 9,9 procent van alle mensen was vorig jaar ondervoed, tegenover 8,4 procent in 2019. Meer dan de helft van alle ondervoede mensen (418 miljoen) leeft in Azië. Meer dan 280 miljoen leeft in Afrika en 60 miljoen in Latijns-Amerika en het Caribisch gebied. Maar de sterkste stijging is te zien in Afrika, waar de geschatte prevalentie van ondervoeding – met 21 procent van de bevolking – meer dan het dubbele is dan in eender welke andere regio. 

In totaal hadden meer dan 2,3 miljard mensen, ofwel 30 procent van de wereldbevolking, het hele jaar door geen toegang tot voldoende voedsel. Die toename in voedselonzekerheid is gelijk aan die van de vijf voorgaande jaren samen. Vooral kinderen betalen een hoge prijs: naar schatting 149 miljoen kinderen onder de vijf jaar zouden in 2020 te maken hebben gekregen met een groeiachterstand. 

(NS)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.