Vladimir Poetin wil meer aandacht voor Russisch leefmilieu

Ecologische problemen blijven de economie van Rusland beschadigen. De problemen hebben op het Russische bruto binnenlandse product van Rusland een negatieve impact van 6 procent.

Indien echter ook de schade voor de volksgezondheid wordt meegerekend, loopt die negatieve weerslag op tot 15 procent. Dat heeft de Russische president Vladimir Poetin tijdens een vergadering van de Russische Nationale Raad voor Ecologische Ontwikkeling gezegd. De president kondigde verder aan de regering bijzondere instructies te hebben gegeven om speciale milieuprogramma’s op te zetten voor unieke Russische natuursymbolen zoals de Wolga-river, het Baikal-meer en het Teletskoye-meer. Rusland heeft volgend jaar in het teken van het leefmilieu geplaatst. Sergei Donskoi, Russisch minister van ecologie, heeft eerder al een budget van meer dan 5,44 miljard dollar voorzien voor ecologische projecten.

Sluikstorten

Pollutie is volgens de president het grootste milieuprobleem van het land. “De uitstoot van schadelijke stoffen in de atmosfeer, het water en de bodem moet dan ook drastisch worden teruggebracht,” benadrukte Poetin. Daarbij moet volgens de president onder meer de industriële sector op betere technologieën overschakelen. Hij benadrukte dat al een aantal Russische bedrijven een milieuprogramma hebben geïmplementeerd, maar moeten nog veel ondernemingen de stap naar een ecologisch beleid zetten. Ook de vele sluikstorten rond de Russische steden en dorpen vormen volgens Poetin een belangrijk knelpunt. Op dit ogenblik wordt volgens de president in Rusland jaarlijks meer dan 30 miljard ton afval illegaal gedumpt. Illegale stortplaatsen zouden in Rusland een gezamenlijke oppervlakte van 48.000 hectare vertegenwoordigen. Poetin wees erop dat veel burgers en bedrijven menen hun afval te kunnen achterlaten op elke locatie die ze zelf gepast of handig achten. “De huidige wetgeving is sterk genoeg om het probleem aan te pakken, maar moet nog definitief in werking treden,” benadrukte de Russische president. (mah)