Poetin en Prigozjin ontmoetten elkaar slechts dagen na opstand

Poetin en Prigozjin ontmoetten elkaar slechts dagen na opstand
Vladimir Poetin en Yevgeni Prigozjin, de eigenaar van privémilitie Wagner Group – ALEXEY DRUZHININ/SPUTNIK/AFP via Getty Images

De Russische dictator Vladimir Poetin heeft Wagnerbaas Jevgeni Prigozjin op 29 juni ontmoet. Dat bevestigde Dmitry Peskov, woordvoerder van het Kremlin, maandag aan de Russische media.

Opvallend, want: De ontmoeting vond slechts vijf dagen na Prigozjins eendaagse opstand tegen het Russische regime plaats.

  • Poetin zou Prigozjin, samen met andere commandanten van diens privéleger, de Wagner Group, ontmoet hebben op het Kremlin. In totaal waren 35 mensen aanwezig op de vergadering, liet Peskov weten. Ook aanwezig: Viktor Zolotov, hoofd van de Nationale Garde, en het hoofd van de buitenlandse inlichtingendienst SVR, Sergej Naryshkin.
  • De Russische dictator zou “geluisterd hebben naar de uitleg van de commandanten” over de opstand van de Wagner Group. Zij benadrukten “dat ze trouwe aanhangers en soldaten van het staatshoofd en de opperbevelhebber (de president, red.) zijn. Ze zeiden ook dat ze bereid zijn om te blijven vechten voor het moederland”, aldus Peskov.
  • Tijdens de vergadering zou Poetin ook hebben besproken hoe Wagnersoldaten in dienst kunnen blijven bij het Russische leger. Prigozjins opstand kwam er net voor een deadline van het ministerie van Defensie op 1 juli om huurlingen, zoals de soldaten van de Wagner Group, te dwingen contracten te tekenen met het reguliere leger. Dat zag de Wagnerbaas wellicht als een existentiële dreiging.
  • Een van de belangrijkste eisen van Prigozjin, dat minister van Defensie Sergej Sjojgoe en chef van de generale staf van de strijdkrachten Valery Gerasimov zouden opstappen, werd ogenschijnlijk niet ingewilligd. Sjojgoe verscheen enkele uren voor Peskovs toespraak voor het eerst sinds de opstand op televisie. Ook Gerasimov zou op tv zijn verschenen, bericht Reuters. Wel doen geruchten de ronde dat Poetin Gerasimov vervangen heeft door Mikhail Teplinsky, voormalig bevelhebber van de Luchtlandingstroepen

De opstand van Prigozjin

De opstand samengevat: De opstand van Prigozjin begon op vrijdagavond 23 juni, en eindigde nog geen 24 uur later. De ‘casus belli’: Prigozjin had op Telegram beweerd dat het Russisch leger een militair kamp van zijn huurlingen had gebombardeerd. 

  • Zaterdagochtend, op 24 juli, had de Wagner Group al de belangrijkste militaire infrastructuur bij Rostov aan de Don overgenomen. Dat is een van de grootste economische centra in het zuiden van Rusland. 
  • Een paar uur later hadden de huurlingen al de stad Voronezj bereikt, met zo’n 500 kilometer afstand een stuk dichter bij Moskou dan Rostov aan de Don. Een colonne van militaire voertuigen zou vervolgens vertrekken richting de hoofdstad zelf.
  • Toen de colonne zich op enkele honderden kilometers van de hoofdstad bevond, stopte de opstand zo snel als die begon. Prigozjin was gebeld door de Wit-Russische dictator Alexandr Loekasjenko, die als bemiddelaar tussen de Russische overheid en de Wagnerbaas optrad. 
  • Loekasjenko had een deal onderhandeld: Prigozjin zou als banneling in Wit-Rusland gaan leven (hoewel hij zich volgens de Wit-Russische leider nog altijd in Rusland bevindt). Soldaten van zijn huurlingenleger die mee wilden, waren vrij om dat te doen. De Wagnerbaas en zijn mede-opstandelingen zouden ook niet vervolgd worden voor de affaire. 

(nd)

Meer premium artikelen
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.