Vlaanderen voortaan ingedeeld in 17 regio’s

De Vlaamse regering pakt de wirwar aan lokale samenwerkingsverbanden en intercommunales aan door Vlaanderen in te delen in 17 regio’s. Dat moet leiden tot een hergroepering van de versnipperde lokale bevoegdheden.

De Vlaamse regering maakte de herschikking vrijdag bekend. ‘We versterken de lokale bestuurskracht en kiezen voor een drastische vereenvoudiging. Minder structuren en mandaten. Meer transparantie en efficiëntie’, zegt Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Bart Somers (Open Vld).

Als u op de kaart klikt, vindt u de 17 nieuwe regio’s. De nieuwe kaart is wel nog niet helemaal af. Voor de drie regio’s in Limburg werden de grenzen nog niet vastgelegd.

bron: Vlaamse regering

Interne staatshervorming

‘Een interne Vlaamse staatshervorming om u tegen te zeggen’, vindt Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA). Het is de bedoeling dat gemeenten de nieuwe lokale regio’s respecteren en voortaan geen intergemeentelijke samenwerkingen meer opzetten over de grenzen van die regio’s heen.

‘Dit is geen beslissing voor of tegen de provincies’, beklemtonen Jambon en Somers. ‘Wat we doen, is een rist tussenstructuren doen verdwijnen.’ De Vlaamse overheid zal tegen 2025 haar structuren volgens de nieuwe kaart herorganiseren en aan de lokale besturen wordt gevraagd hetzelfde te doen tegen 2031. Het burgemeestersoverleg moet ervoor zorgen dat honderden structuren worden samengevoegd en afgeschaft.

Dit zijn de 17 regio’s: Westhoek, Regio Oostende, Regio Brugge, Midwest, Zuid-West-Vlaanderen, Regio Gent, Vlaamse Ardennen, Waasland, Denderregio, Halle-Vilvoorde, Regio Antwerpen, Rivierenland, Kempen, Oost-Brabant en drie Limburgse regio’s.

In onderstaand filmpje geeft Somers meer uitleg over de bedoeling:

(wdm)

Meer