Vlaanderen geeft toe: compensatiepremie van 2.000 euro voor zwaar getroffen bedrijven

Vlaams minister van Economie Hilde Crevits (CD&V) laat de looptijd van de hinderpremie verlengen voor ondernemers die hun locatie verplicht moeten sluiten. En er komt een nieuwe compensatiepremie voor ondernemingen met een groot omzetverlies.

Waarover gaat het? Bij het begin van de coronacrisis riep de Vlaamse regering twee premies in het leven. Enerzijds de hinderpremie van 4.000 euro met bijkomend 160 euro per dag (sinds begin april) voor ondernemingen die verplicht moesten sluiten. Anderzijds een compensatiepremie van 3.000 euro voor ondernemers die openbleven, maar een omzetverlies van 60 procent leden.

Het nieuws? In de huidige regelgeving loopt de hinderpremie af op 12 juni. Daarom verlengt de Vlaamse regering de looptijd, op voorstel van minister Crevits. ‘Dat betekent dat de wellnesscentra en sauna’s, de speelautomatenhallen, de pretparken en binnenspeeltuinen, de bioscopen, discotheken en dancings, zwembaden en foorkramers een beroep kunnen doen op de dagpremie van 160 euro per extra sluitingsdag’, klinkt het.

Opvallend? Er is ook een aanvullende compensatiepremie van 2.000 euro. Die komt er vooral door de kritiek vanuit de horecasector. Crevits liet vorige week weten dat ‘de steun stopt, als de sector mag heropenen van de Nationale Veiligheidsraad’. Individuele zaken die beslissen om de deuren niet te openen, maken daardoor geen aanspraak meer op de hinderpremie. Deze extra premie moet daarvoor een oplossing bieden. Dit zijn de voorwaarden:

  • Winkels die een omzetverlies van minstens 60 procent lijden tussen 11 mei en 11 juni, kunnen de premie aanvragen.
  • Cafés, restaurants en hotels die een omzetverlies van minstens 60 procent lijden tussen 8 juni en 8 juli, kunnen de premie aanvragen.
  • ‘Maar de extra premie kan eigenlijk gelden voor alle ondernemingen die in aanmerkingen kwamen voor de eerste twee premies’, klinkt het.

Lees ook: Op 1 miljard euro coronasteun vordert Vlaanderen 10 miljoen terug: ‘Zeer performant systeem’

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20