Cieltje Van Achter (N-VA) is meest onverwachte naam in de Vlaamse regering, nog één post blijft open

Cieltje Van Achter (N-VA) is meest onverwachte naam in de Vlaamse regering, nog één post blijft open
Cieltje Van Achter (N-VA) – HATIM KAGHAT/Belga/AFP via Getty Images

Eerder dan gepland raakten de namen van de ministers in de nieuwe Vlaamse regering bekend. Daarbij valt het grote aandeel vrouwen op, evenals het grote aantal ministersposten voor N-VA. Vooruit mag in ruil wel de Vlaams Parlementsvoorzitter leveren, maar heeft daar nog geen naam voor gevonden.


Key takeaways

  • N-VA krijgt Onderwijs, met zoals verwacht Zuhal Demir als minister. Caroline Gennez (Vooruit) zal de belangrijke taak van Welzijn op zich nemen.
  • Cieltje Van Achter (N-VA) zal de minister voor Brussel worden. Dat kwam voor haarzelf als een verrassing.
  • Vooruit moet nog een Vlaams Parlementsvoorzitter aanduiden. Die wordt nog gezocht.

In het nieuws: N-VA krijgt 5 ministers, Vooruit en cd&v elk 2.

  • De grote vraag die boven het verdelen van de ministersportefeuilles hing: wie krijgt Onderwijs? Uiteindelijk was het N-VA die de post naar zich toe trok. Die partij mocht met Matthias Diependaele (N-VA) al sowieso de Vlaams minister-president leveren. Maar daarnaast trekt N-VA opnieuw Begroting en Financiën naar zich toe. N-VA neemt Openbare Werken en Mobiliteit over van Open Vld, die in de oppositie stapt. Cd&v is zijn minister bevoegd voor Brussel kwijt, wat ook naar N-VA gaat.
  • Vooruit greep naast Onderwijs maar kreeg wel Welzijn. Met Wonen, Energie en Cultuur hebben de socialisten een paar typisch linkse thema’s in handen. Daartegenover stond dat ze een ministerspost moesten afstaan aan N-VA: geen 3 maar 2 ministers voor Vooruit.
  • Cd&v houdt nog 2 ministersposten over, maar behoudt wel Landbouw. Doordat de christendemocraten dat nu mogen combineren met Omgeving, kunnen ze gaan wegen op belangrijke thema’s als het stikstofbeleid en de aankoop van landbouwgronden. Ook Binnenlands Bestuur wordt een cd&v-bevoegdheid, waardoor de landelijke gemeenten een aandachtspunt kunnen worden. Er werd tevens beslist om de provincieraden niet af te schaffen.

Van Achter moet “even gaan zitten”

De namen bij N-VA: Eigenlijk is Cieltje Van Achter (N-VA) de enige onverwachte.

  • Matthias Diependaele (N-VA) klimt op van formateur naar minister-president van de Vlaamse regering. Daarnaast neemt hij ook Economie en Industrie en Innovatie voor zijn rekening, evenals Buitenlandse Zaken. Daar wordt nog Digitalisering en Facilitair Management aan toegevoegd.
  • Zuhal Demir (N-VA) krijgt Onderwijs toegewezen, zoals verwacht werd als N-VA die post zou krijgen. Demir woog zwaarder door dan haar voorganger Ben Weyts (N-VA) op dat departement. Ze behoudt een eerdere bevoegdheid Justitie en Handhaving en krijgt er ook Werk bij.
  • Ben Weyts wordt niet ‘verbannen’ maar neemt Financiën en Begroting over van Diependaele. Hij behoudt de Vlaamse Rand en Dierenwelzijn en krijgt ook Erfgoed. Verder wordt hij viceminister-president.
  • De Antwerpse Annick De Ridder (N-VA) krijgt zoals verwacht Mobiliteit en Openbare Werken op haar bord. Verder wordt ze bevoegd voor Sport.
  • Omdat beslist is dat N-VA ook de minister voor Brussel mag afleveren, moet de partij iemand minister maken die ook in het Brussels Gewest woont. De keuze is gevallen op Cieltje Van Achter (N-VA), die namens N-VA onderhandelde over een nieuwe Brusselse regering. Naast Brussel wordt Van Achter ook bevoegd voor Media.
    • “Toen ik zag dat Bart De Wever mij opbelde, moest ik dus even gaan zitten”, reageert Van Achter. Ze had de vraag van De Wever niet voelen aankomen, zegt ze tegenover de VRT. “Er zijn nu 5 ministers van N-VA, maar op voorhand leek het alsof dat er maar 4 zouden zijn. Mijn collega’s hebben bovendien heel de zomer samen overlegd, maar ik zat in het Brussels parlement en was met de Brusselse regeringsvorming bezig”.
    • Toch heeft Van Achter geen seconde getwijfeld. “Ik heb 10 jaar oppositie gevoerd en hard gevochten voor Brussel. Als je dan als eerste N-VA’er Vlaams minister van Brussel mag worden, met dan nog Media erbij, zeg je uiteraard onmiddellijk ‘ja’. Het is een hele uitdaging, maar we gaan ertegenaan”.

Wie wordt Parlementsvoorzitter?

De namen bij Vooruit: Gennez krijgt haar ’tweede keus’.

  • Caroline Gennez (Vooruit) kan dus geen aanspraak maken op Onderwijs. Haar ’tweede keuze’ Welzijn haalt ze wel binnen. Volgens voorzitter Conner Rousseau wordt Gennez een “superminister” in de nieuwe Vlaamse regering: ze heeft veel bevoegdheden toegewezen gekregen. Naast Welzijn heeft Gennez ook Armoedebestrijding en Gelijke Kansen, wat in het verlengde ligt van haar federale bevoegdheid Ontwikkelingssamenwerking. Tot slot wordt ze ook verantwoordelijk voor Cultuur.
  • Melissa Depraetere (Vooruit) wordt na haar interim-voorzitterschap beloond met een ministerspost. Ze zal zich ontfermen over Wonen, Energie, Klimaat, Toerisme en Jeugd. Depraetere wordt ook namens Vooruit viceminister-president.
  • Wie namens Vooruit de nieuwe voorzitter wordt van het Vlaams Parlement, dat is nog niet bekend. Doordat de verdeling tussen de partijen toch nog dooreen geschud werd, heeft Vooruit nog geen gelegenheid gehad om iemand naar voren te schuiven. Liesbeth Homans (N-VA) is daardoor straks voorzitter af en wordt weer ‘gewoon’ Vlaams Parlementslid.

Geëmotioneerde Crevits

De namen bij cd&v: Brouns en Crevits doen verder.

  • Door de verdeelsleutel gebaseerd op de zetelverdeling in het Vlaams Parlement mocht cd&v maar twee ministers aanwijzen in de nieuwe Vlaamse regering. Jo Brouns (cd&v) en Hilde Crevits (cd&v) blijven aan.
  • Crevits wordt namens cd&v viceminister-president en krijgt een hele resem bevoegdheden: Binnenlands Bestuur, Samenleving, Integratie en Inburgering, Sociale Economie, Steden- en Plattelandsbeleid en Zeevisserij. Ze was zichtbaar geëmotioneerd toen ze door voorzitter Sammy Mahdi (cd&v) werd aangekondigd. Crevits verloor in een week tijd haar beide ouders en moest kort daarna ook afscheid nemen van haar schoonvader. De ontlading was groot bij haar.
  • Brouns blijft minister van Landbouw en krijgt daarnaast dus ook Omgeving.
Meer premium artikelen
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.