Het Vlaams Instituut voor Gezond Leven had meer dan een half miljoen euro veil voor ‘Zeker Gezond’, een website en applicatie met gezonde gerechten. Het expertisecentrum noemt het een ‘nuttige en nodige investering’, die toegekend werd door de vorige regering.
De kostprijs van de receptenapplicatie ‘zekergezond.be’ raakte dinsdag bekend na een vraag van Vlaams Parlementslid Maurits Vande Reyde (Open VLD). Hij vroeg het bedrag op in de commissie welzijn van het Vlaams Parlement. ‘Te absurd voor woorden, want we hebben kookwebsites en -apps in overvloed. Anno 2020 belastinggeld in een online kookboek van de overheid steken, dat is niet meer te verantwoorden’, stelde hij, gesteund door N-VA en Groen.
Minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V) beargumenteerde het nut van de applicatie tijdens de commissiezitting. ‘Iedereen vindt het aansporen van gezonde voeding belangrijk’, klonk het. Hij benadrukte dat de informatie van ‘Zeker Gezond’ het voordeel heeft ‘betrouwbaar en objectief’ te zijn. Het kabinet-Beke vult aan dat er vraag was naar een dergelijke applicatie, maar wijst erop dat het om een beslissing van de vorige regering gaat.
‘Half miljoen is totale kost’
Ook het Vlaams Instituut voor Gezond Leven blijft achter het project staan. ‘We lanceerden twee jaar geleden de omgekeerde voedingsdriehoek en nadien kregen we veel vragen binnen over recepten die daaronder passen. Ook uit een enquête bleek dat veel respondenten interesse hadden in een applicatie met gezonde recepten. Dat leek ons een geschikte opportuniteit’, vertelt Loes Neven, stafmedewerker inhoudelijke coördinatie voeding & ondervoeding.
Het expertisecentrum ging daarbij niet over één nacht ijs. ‘We hebben alle correcte procedures gevolgd en een overheidsopdracht uitgeschreven. Het bedrag van 550.000 euro is overigens de totale kost, dus inclusief testen, personeelskosten, communicatie- en reclamekosten, …’, aldus Neven. Nog volgens het Vlaams Instituut voor Gezond Leven gaat het om een ‘nuttige en nodige investering die zichzelf zal terugverdienen’.
‘Pleziertjes’
Vande Reyde erkende tijdens de zitting nog de noodzaak van degelijke informatie over gezonde voeding. ‘Maar daarvoor heb je toch geen eigen kookplatform van de overheid nodig?’, vroeg hij zich af. ‘550.000 euro is veel geld en in het beleidsdomein Welzijn zijn de noden groot. Dat geld zou zeer welkom zijn in de jeugdzorg of voor mensen met een beperking’, waarmee het Vlaams Parlementslid wijst op de besparingen die minister Beke doorvoert.