De Vlaamse overheid heeft in 2024 een recordbedrag aan subsidies uitbetaald. Het gaat om 18,15 miljard euro, 600 miljoen meer dan het jaar ervoor. De stijging valt ook hoger uit dan de inflatie. Dat meldt De Tijd op basis van cijfers van het Vlaamse subsidieregister.
Key Takeaways
- De subsidies die de Vlaamse overheid heeft gegeven vielen in 2024 600 miljoen euro hoger uit dan het jaar er voor. Het gaat in totaal om 18,15 miljard euro.
- De grootste ontvanger van die subsidies in het departement Welzijn en Zorg.
- Vanuit de oppositie komt er kritiek op de gestegen kosten van subsidies.
Waar de cijfers over subsidies van de Vlaams overheid vroeger eerder ruwe schattingen waren, zijn er sinds 2022 gedetailleerde gegevens beschikbaar. Dat Vlaamse subsidieregister kwam er versneld na de zaak rond Sihame El Kaouakibi (ex-Open Vld), die fraude zou hebben gepleegd met subsidies. Het doel van deze database was volgens toenmalig minister van Financiën en huidig minister-president Matthias Diependaele (N-VA) dan ook om transparantie te verhogen.
Welzijn en Zorg
In totaal zijn er in 2024 door de Vlaamse overheid voor 18,15 miljard euro aan subsidies gegeven. Het gaat om 600 miljoen meer dan in 2023, goed voor een stijging van 3,4 procent. Dat is iets hoger dan de inflatie, die in die periode 3,2 procent bedroeg.
65.000 organisaties, bedrijven en verenigingen kregen subsidies. 42 procent was voor het departement Welzijn en Zorg, goed voor 7,6 miljard euro. Het gaat hierbij voor een groot deel om ouderenzorg, maar ook om bijvoorbeeld kinderopvang. Het Gemeentefonds (3,5 miljard euro) en dienstencheques (1,6 miljard euro) waren ook grote uitgavenposten.
“De toename ten opzichte van 2023 zit vooral in extra middelen voor crèches, schoolinfrastructuur en gemeentebesturen. Het gaat om investeringen die niet alleen perfect te verantwoorden zijn, maar waarvoor ook een zeer sterk draagvlak bestaat”, zegt minister van Financiën Ben Weyts (N-VA). Hij voegt daar wel aan toe dat er andere categorieën zijn wel wel op kan bespaard worden.
Kritiek uit de oppositie
Oppositielid Maurits Vande Reyde (Open Vld) reageert op X dan weer zeer kritisch op het gestegen bedrag. “Er is een DOGE Vlaanderen nodig. Diependaele beloofde de subsidies terug te dringen tot 10%. Ze stegen met een half miljard. De oefening werd een grote flop, verdronken door administratie en ministers. Van frigobonnen tot kookapps: Vlaanderen blijft subsidieziek”, schrijft hij daar.
Met DOGA verwijst Vande Reyde naar het Department of Government Efficiency in de Verenigde Staten. Dat is een door Donald Trump opgericht initiatief dat door Elon Musk geleid wordt. Het doel van DOGE is om zwaar te besparen op de overheidsuitgaven in de VS. Hoewel die besparingen er effectief komen, is er ook veel kritiek op DOGE omdat er volgens velen ook noodzakelijke dingen geschraft worden.
Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!