Key takeaways
- De overheid geeft prioriteit aan kortetermijnbesparingen boven langetermijninvesteringen en zadelt gezinnen op met de gevolgen.
- Bezuinigingen op klimaatbudgetten en een geschrapt klimaatadaptatieplan zullen ernstige gevolgen hebben voor het milieu en de economie.
- Alternatieve oplossingen die zowel het milieu als gezinnen ten goede komen, worden door de regering over het hoofd gezien.
Kritiek op de begrotingsaanpak van de regering
Tijdens het recente begrotingsdebat in het Vlaams Parlement uitte Groen-fractieleidster Mieke Schauvliege haar kritiek op de aanpak van de huidige regering.
Schauvliege stelt dat de regering consequent voorrang geeft aan kortetermijnbesparingen boven langetermijninvesteringen, wat uiteindelijk gezinnen opzadelt met de gevolgen. Ze stelt dat de beloofde “nieuwe koers” aan het begin van elke legislatuurperiode weinig meer is dan een gevaarlijk traject, waardoor Vlaanderen op ramkoers ligt met de toekomst.
Zorgen over milieu en gezinskosten
Haar bezorgdheid wordt gevoed door de drastische bezuinigingen van de regering op klimaatbudgetten te midden van de escalerende temperaturen op aarde en een recordbrekend warm jaar in 2024. De financiering van de Blue Deal wordt aanzienlijk verlaagd van 150 miljoen euro naar slechts 14 miljoen euro in 2025, terwijl het klimaatadaptatieplan helemaal wordt geschrapt en het budget voor het betonverbod wordt gehalveerd.
Tegelijkertijd wijst Schauvliege erop dat gezinnen te maken krijgen met stijgende kosten in verschillende sectoren. Terwijl 32 grote bedrijven 225 miljoen euro aan energiesubsidies ontvangen, dragen huishoudens 92 miljoen euro extra kosten. Besparingen op waterzuivering van 113 miljoen euro komen neer op een jaarlijkse stijging van 60 euro per gezin. Bovendien worden volwassenenonderwijs, kinderopvang en buskaartjes duurder.
Voorgestelde oplossingen voor een betere toekomst
Schauvliege stelt alternatieve oplossingen voor die zowel het milieu als de gezinnen ten goede komen. Ze bekritiseert de regering voor het voorrang geven aan vervuilende industrieën boven het betaalbaar maken van groene energie voor huishoudens. Ze benadrukt ook gemiste kansen om te investeren in openbaar vervoer, onderwijshervormingen en verbeteringen in de gezondheidszorg, omdat deze maatregelen het leven van mensen aanzienlijk zouden kunnen verbeteren.
Het ontbreken van een ambitieus klimaatbeleid wordt door Schauvliege als een ernstige mislukking bestempeld. Ze benadrukt dat investeringen in klimaatadaptatie en waterzekerheid directe voordelen op de lange termijn zouden opleveren, in tegenstelling tot de kennelijke voorkeur van de regering om te wachten op toekomstige klimaatrampen.
Oproep tot verandering en verbetering
Schauvliege besluit haar verklaring met een kritiek op de traditionele partijen die Vlaanderen de afgelopen twee decennia hebben geregeerd. Ze merkt op dat ze, ondanks jaren aan de macht te zijn geweest, nog steeds niet in staat zijn om terugkerende crisissen aan te pakken en is teleurgesteld dat ze de komende vijf jaar meer van hetzelfde bieden, zonder de noodzaak van verandering en verbetering te erkennen.
Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!