Vivaldi maakt 40 miljoen vrij voor crisisbeheer

De Vivaldiregering maakt 40 miljoen euro vrij voor het beheer van crisissen in ons land. Dat bericht De Morgen. Het geld komt uit de pot van 1 miljard euro van het investeringsplan van staatssecretaris voor Relance Thomas Dermine (PS).

20 miljoen euro zou gaan naar een nieuwe logistieke centrale, naar verluidt op de terreinen van de kazerne in Peurie, beheerd door Defensie. Daar zal medisch beschermingsmateriaal zoals mondmaskers, schorten en handschoenen worden opgeslagen.

In die logistieke centrale zou ook een breed gamma aan hulpmateriaal worden gestockeerd, gaande van drinkwater en dekens, over tenten en douchecontainers, tot voertuigen, reddingsboten en bulldozers die kunnen uitrukken bij grote rampen.

Virusbank

Het overige geld gaat naar de verdere uitbouw van een virusbank die materiaal en informatie kan leveren voor wetenschappers over de hele wereld. Bij een nieuwe uitbraak van een pandemie zou dan beter een inschatting gemaakt kunnen worden over wat de risico’s zijn en welke maatregelen optimaal zijn.

Het Rega-instituut van de KU Leuven beheert al zo’n virusbank voor wetenschappelijk onderzoek. Dat zou nu verder ondersteund en uitgebreid worden.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20