Nieuwe Europese fractie van Viktor Orbán krijgt legitimiteit dankzij Van Grieken en Wilders

De Hongaarse premier Viktor Orbán heeft een eigen groep opgericht binnen het Europees Parlement. Nu Vlaams Belang en het Nederlandse PVV van Geert Wilders zich aansluiten bij het nieuwe ‘Patriotten voor Europa’, krijgt de groep ook gewicht.

In het nieuws: Vlaams Belang stapt over naar de nieuwe groep van Orbán.

  • Orbán richtte ‘Patriotten voor Europa’ eind juni op. Zijn Fidesz-partij wil samen met het Tsjechische ANO en de Oostenrijkse FPÖ een groot uiterst-rechts blok vormen. Fidesz zat sinds 2021 niet meer in een fractie. De andere uiterst rechtse partijen waren wat versplinterd. Zo zaten Vlaams Belang en PVV bij de Identiteit en Democratie-fractie (ID), terwijl het Spaanse Vox dan weer was aangesloten bij de Europese Conservatieven en Hervormers (ECR).
  • Die partijen stappen nu allemaal in Orbáns groep, waardoor Patriotten voor Europa genoeg gewicht heeft om ook als fractie erkend te worden. “Het is met trots dat we deel uit willen maken van deze politieke familie. (…) Samen kunnen we ervoor zorgen dat ook in Europa onze mensen weer op de eerste plaats komen te staan”, vertelt Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken over de overstap.
  • Ook Geert Wilders is enthousiast. “Wij zijn PVV-patriotten, we houden van ons land. Sterk en soeverein, tegen illegale immigratie. We verdedigen vrede en vrijheid en steunen Oekraïne. We beschermen onze Joods-christelijke erfgoed en onze families”, schrijft hij op sociale media.
  • Het wordt uitkijken naar de beslissing van het Rassemblement National van de Franse Marine Le Pen. Als die ook de oversteek van ID naar Patriotten voor Europa maakt, dan wordt de nieuwe Fractie direct de derde grootste in het Europees Parlement. De ID-fractie zou dan allicht te klein worden om nog goed te functioneren. De kans lijkt zeer reëel dat het RN toetreedt.
    • Andere partijen in de ID-fractie hebben echter al besloten om Orbáns project niet te steunen. Zo blijft Fratelli D’Italia van de Italiaanse premier Giorgia Meloni zitten bij ID. Ook het Poolse PiS stapt niet over.

Oekraïne steunen of niet?

Opgemerkt: Inhoudelijk moet er nog het een en ander uitgeklaard worden.

  • Viktor Orbán staat gekend om zijn weigering om bij te dragen aan inspanningen voor Oekraïne, zowel militair als economisch. De vraag die voorligt, is hoeveel steun de Patriotten voor Europa willen geven aan Oekraïne. Morgen komt de fractie voor het eerst bijeen.
  • Opvallend is dat Wilders dus uitdrukkelijk zijn steun lijkt uit te spreken voor Oekraïne, terwijl Orbán zelf liever de banden met Rusland aanhaalt.
  • Europees Parlementslid Tom Vandendriessche (Vlaams Belang) wil dat de fractie “de EU terugbrengt naar de kern en oorspronkelijke bedoeling: een economische samenwerking tussen soevereine lidstaten”. Geen grote militaire hulp voor Oekraïne dus als het van het VB afhangt.
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.