Van een Amerikaanse cel naar een partijcongres in bezet Oekraïne: hoe Viktor Bout zijn verhaal gebruikt voor politiek gewin

Op 8 december werd de Russische wapenhandelaar Viktor Bout door de Amerikanen uitgeleverd aan Rusland. Nu, een week later, zet hij zijn eerste stappen in de nationale politiek, met een bezoek aan het bezette Loehansk in Oekraïne.

In het nieuws: Een veroordeelde wapenhandelaar die terugkeert naar huis of een mogendheid dat een stuk land inpalmt, het is blijkbaar zo goed als hetzelfde.

  • Of althans, dat voerde Viktor Bout aan in zijn speech voor de Liberaal-Democratische Partij in het Oekraïense Loehansk, dat in 2014 door pro-Russische rebellen werd veroverd. Op 30 september tekende Russisch dictator Vladimir Poetin een decreet, dat bepaalde dat de provincie Loehansk voortaan deel zou zijn van Rusland zelf.
  • Nu zet de Liberaal-Democratische Partij er een regionale tak op, en daarop mocht de nieuwste posterboy Viktor Bout niet ontbreken. Hij mocht er zelfs een speech geven, met naast zich Leonid Sloetski, de leider van de partij en Russische parlementslid.
  • “Ik heb met veel aandacht gekeken naar wat er de afgelopen acht jaar in de Donbas gebeurde. En weet u, u was een voorbeeld voor mij, omdat jullie allemaal helden zijn. Jullie wilskracht, jullie doorzettingsvermogen en het feit dat jullie er niet alleen in slaagden stand te houden, maar ook wonnen en konden terugkeren naar Rusland, dat is echt belangrijk.”

Dankuwel aan iedereen. Jullie waren een inspiratie voor mij, waardoor ik kon terugkeren naar mijn thuisland. Net zoals de Donbas kan terugkeren naar Rusland.

Viktor Bout

.

Even uitgelegd: Wie is Viktor Bout?

  • Viktor Bout was één van ’s werelds meest notoire wapenhandelaars. Hij maakte gebruik van het uiteenvallen van de Sovjet-Unie om wapens te ontvreemden uit opslagplaatsen en deze met eigen vliegtuigen te charteren naar terroristische groeperingen en rebellentroepen over de hele wereld. Onder meer de Taliban, Al Qaeda en verschillende rebellengroeperingen in Afrika waren vaste klant bij Bout.
  • Daarnaast onderhield hij vaak goede persoonlijke relaties met de leiders van die groeperingen. Onder meer bij de Liberiaanse krijgsheer Charles Taylor, die nadien president werd van het land.
  • Ook was Bout een bekende in de kringen van de Russische inlichtingendiensten. Zo zou hij regelmatig gesprekken hebben gevoerd met Igor Sechin, destijds vicepremier van Rusland en een goede vriend van dictator Vladimir Poetin. Zelf zou hij een geheim agent zijn geweest voor de GROe (de militaire inlichtingendienst) of de KGB (de binnenlandse geheime dienst).
  • Hij werd door de VS gearresteerd en veroordeeld tot 25 jaar cel. Begin december werd hij echter geruild voor de Amerikaanse basketbalspeelster Brittney Griner, die opgesloten zat in een cel in Moskou.

(ns)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20