Vijf vuistregels voor uw verblijf op het superjacht van Steven Spielberg

Filmregisseur Steven Spielberg spendeerde 200 miljoen dollar aan zijn superjacht Seven Seas en dat geld moet nu ook renderen want hij verhuurt zijn boot voor 1,3 miljoen dollar per week. De Seven Seas is daarmee het duurste charterjacht dat je kan huren.

Het Nederlandse Oceanco uit Alblasserdam bouwde het 86 meter lange schip in 2010. Er kunnen twaalf gasten mee, naast een bemanning van 26 personen. Het jacht heeft een helipad, twee zwembaden (waarvan één met glazen filmscherm), een jacuzzi, gym- en massageruimte, een eetkamer in walnoot en rozenhout van 250 vierkante meter en een enorme eigenaarssuite met privédek, salon, studiekamer en een aparte badkamer voor hem en haar.

Bijzonder is dat de heli landt op de bodem van één van de twee zwembaden. Het water wordt dan weggepompt, waarna de zwembadbodem naar boven komt zodat dit als platform kan worden gebruiken om te landen. Mocht u ooit door een kapitaalkrachtige relatie worden uitgenodigd om enkele dagen rond te dobberen op een dergelijk drijvend paleis, respecteer dan de volgende vijf regels:

1. Doe altijd uw schoenen uit

Bij het aan boord gaan van een jacht moet je altijd uw schoenen uitdoen. Loop blootvoets of gebruik aangepaste bootschoenen. Zo wordt vermeden dat de gasten zand en kleine steentje die aan de schoenzolen plakken aan boord brengen. Dat zou de vloeren van het schip kunnen krassen en beschadigen.

2. Vraag niet wie de eigenaar is

Discretie is een must in de yachting-wereld. Vraag nooit wie de eigenaar is van het schip. Ook voor de Seven Seas is nooit officieel bevestigd dat Steven Spielberg daadwerkelijk de eigenaar is. Oceanco tekende een contract om geen uitspraken te doen over de koper. Zoiets is standaard in de sector.

3. Neem geen harde reiskoffers mee

Er is wel wat ruimte op een superjacht, maar het blijft een boot waar designers hebben nagedacht over het nuttige gebruik van elke vierkante centimeter. Aan boord komen met harde kunststofkoffers is niet erg verstandig, want je kan ze niet opbergen in de (kleine) kasten. Gebruik dus nylon reiszakken. Dat is ook de reden waarom zeelui hun hebben en houden in een jutezak steken.

4. Ga op de wc-bril zitten

Mannen en jongetjes wordt gevraagd om altijd op de wc-bril te gaan zitten, want een plotse golfslag kan (zelfs met sterke stabilisatoren) er anders voor zorgen dat de wc met urine wordt ondergesproeid. Om dezelfde reden mag je aan de reling of op het achtersteven niet overboord plassen, want u zou niet de enige gast of miljonair zijn die het evenwicht verliest en overboord valt.

5. De kapitein is God

Er is maar één baas op een boot en dat is de kapitein, niet de eigenaar. Steven Spielberg moet dus zelf toestemming vragen om op de brug zijn kapitein te bezoeken. (JCV)

Meer