In oktober stuurde de Noord-Koreaanse overheid zes Zuid-Koreaanse burgers terug naar hun thuisland, samen met het lijk van een vrouw. Volgens het rapport waren deze overlopers op zoek naar een beter leven” in het communistische noorden.
Één van de zes is de echtgenoot van de dode vrouw. Hij zou haar gewurgd hebben als deel van een slechts half uitgevoerd zelfmoordpact. De man zal hoogstwaarschijnlijk beschuldigd worden van moord.
De zes mannen zijn tussen de 27 en 67 jaar oud. Tussen 2009 en 2012 liepen ze over, enkelen door bij de grens met China van een cruiseschip te springen; de overigen door de rivieren over te steken toen ze bevroren waren.
Enkelen onder hen hadden in de aanloop naar hun landverraad pro-Noord-Koreaanse berichten op internet gepost. Ze hoopten aan hun bestaan als dagwerkers in het zuiden te ontsnappen en verwachtten goed behandeld te worden in hun nieuwe vaderland.
Maar in plaats daarvan werden ze getrakteerd op een ellendig bestaan in Noord-Koreaanse detentiecentra. Ze werden 45 maanden lang talloze malen ondervraagd, kregen geen gezondheidszorg en mochten hun kamers niet verlaten. Uit het rapport blijkt dat de overlopers uiterst ontgoocheld zijn en zich verraden voelen door de communistische staat. De zes zullen in Zuid-Korea wellicht beschuldigd worden van het breken van de Nationale Veiligheidswet die ongeautoriseerd contact met het noorden strikt verbiedt.
Overlopers van Zuid- naar Noord-Korea zijn uiterst zeldzaam, terwijl er sinds 1953 ruim 23.500 Noord-Koreanen overliepen naar het zuiden.
Toch zijn het niet enkel Zuid-Koreanen die naar een beter bestaan in het Noorden op zoek gaan. Sinds 1961 zetten op zijn minst 5 Amerikanen voet op Noord-Koreaanse bodem met als enige bedoeling er voor altijd te blijven.
Mental Floss heeft de portretten van de vijf:
✓ Joseph White
Deze infanterist was in 1982 in Zuid-Korea gestationeerd toen hij de grens overstak. Kort nadien verschenen zijn klachten over de V.S. als een ‘corrupt’ en ‘hedonistisch’ land op de Noord-Koreaanse tv. Hij zou erg gelukkig zijn geweest in het Noorden met zijn job als schoolleraar. Althans, tot hij twee jaar later verdronk bij het vissen. Zijn lijk verdween in mysterieuze omstandigheden.
✓ Charles Jenkins
Jenkins vluchtte in 1965 naar Noord-Korea om te ontsnappen aan zijn legerdienst in Vietnam. Hij betreurde deze beslissing echter vrijwel onmiddellijk. Hij leefde samen met andere overlopers in barre omstandigheden, werd regelmatig afgeranseld en werd verplicht om de ideologie van Kim Il-Sung in het Koreaans van buiten te leren. In 2004 wist hij zich in Japan te vestigen.
✓ Larry Abshier
Abshier liep over in 1962 en schopte het uiteindelijk tot bekende Noord-Koreaan, mede door zijn glansrijke vertolkingen van boosaardige Amerikaan in Noord-Koreaanse propagandafilms (naast onder andere ook Jenkins en Dresnok). De staat leverde hem een paar echtgenotes en hij werd in 1983 begraven als een held. Op zijn grafsteen staat zelfs dat hij in Pyongyang is geboren.
✓ James Dresnok
Dresnok kwam naar Noord-Korea in 1961 omdat hij zijn soldatenleven moe was. Het Amerikaans leger was niet bijster ontevreden over zijn desertie (officieren beschreven hem als ‘lui’ en ‘opstandig’) en Dresnok lijkt zich tot op de dag van vandaag best te vermaken in het communistisch paradijs van de Kims. Vreemd genoeg heeft hij zelfs een Twitteraccount.
✓ Jerry Parrish
Deze ex-soldaat stak de gedemilitariseerde zone over in december 1963 omdat ‘zijn schoonvader hem ging vermoorden’. Hij deed nog twee decennia dienst als leraar Engels in een militaire school in Pyonyang tot hij stierf aan een nierziekte in 1998.
Ondertussen raakte bekend dat ook de Amerikaanse ex-basketbalvedette Dennis Rodman graag in Pyongyang verblijft. Nadat hij op korte tijd twee keer als gast van de jonge dictator Kim Jong-un in Noord-Korea verbleef, zou Rodman nu een aanbod hebben aanvaard om er de nationale basketbalploeg te gaan trainen. Ook organiseert hij in januari een wedstrijd tussen de nationale basketbalploeg van Noord-Korea en een selectie van voormalige NBA-sterren ter gelegenheid van de 31ste verjaardag van ‘zijn vriend’ Kim Jong-un. Maar de kans dat ook hij zich definitief ginds vestigt lijkt alsnog miniem.