“Vestager beste kandidate om Europese Commissie te leiden in 2019”

Jean-Claude Juncker, voorzitter van de Europese Commissie, heeft al aangegeven zijn mandaat niet te zullen verlengen. Over anderhalf jaar moet bij de Europese verkiezingen dan ook een opvolger worden aangeduid.

Daarbij wordt steeds vaker de naam genoemd van Margrethe Vestager, huidig Europees commissaris voor mededinging. Hoewel een aantal elementen tegen Vestager pleiten, lijkt de Deense politica steeds uitdrukkelijker in de schijnwerpers te komen. Ook de Franse president Emmanuel Macron zou Vestager als voorzitter van de Europese Commissie genegen zijn. Margrethe Vestager heeft de voorbije periode alvast geen onopgemerkt parcours afgelegd. Ze aarzelde onder meer niet om de strijd aan te gaan tegen de macht van de grote technologieconcerns. Ook deinsde ze er niet voor terug een aantal fiscale constructies aan te vallen. Vestager liet zich daarbij ook niet ontmoedigen door het feit dat de bedrijven vaak op de steun van nationale overheden konden rekenen. Onder meer de Schwarzkopf Stiftung verwees bij de toekenning van zijn Europese Prijs aan Vestager dan ook naar haar grote moed en een briljante interpretatie van haar rol als Europees commissaris voor mededinging.

Liberalen

Er zijn echter ook een aantal elementen die een kandidatuur van Vestager zouden kunnen bedreigen. Onder meer behoort de Deense politica tot de Alliantie van Liberalen en Democraten voor Europa (Alde). Dat blok vormt op dit ogenblik in het Europees parlement slechts de vierde fractie. Bovendien is er de concurrentie van Jyrki Katainen en Pierre Moscovici, twee andere leden van de huidige Europese Commissie. Daarnaast moet ook rekening worden gehouden met Michel Barnier, die op dit ogenblik voor de Europese Commissie de onderhandelingen over de scheiding met Groot-Brittannië leidt. Daarbij komt nog dat Denemarken zich ook niet meteen als de sterkste pijler van de Europese Unie toont. Sommige partijen noemen ook de harde houding van Vestager tegenover de grote multinationals een eventuele hinderpaal. Anderen wijzen er echter op dat vooral de steun van de Franse president Macron voor de Deense politica belangrijk kan zijn. Macron heeft zich voorlopig nog niet aan een fractie in het Europees parlement gelinkt. Volgens sommigen zou een alliantie met Alde eventueel een interessante optie kunnen zijn. In de eerste plaats zouden Macron en Vestager, op dit ogenblik al de machtigste vrouw van de Europese Unie genoemd, daardoor tot dezelfde fractie behoren. Maar ook zou de positie van de liberalen in het Europese politieke landschap gevoelig worden versterkt.   Daardoor zou Vestager bij de keuze van de voorzitter van de Europese Commissie ook meer gewicht in de schaal kunnen leggen. Dat met de Deense politica de Europese Commissie een vrouwelijk voorzitter zou krijgen, zou eveneens kunnen helpen. (mah)  

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20