Het onverwachte vertrek van Rudi Kennes (65) bij de PVDA zorgt voor heel wat ophef. De partij verliest zo namelijk een van zijn twee zetels in het Europees Parlement. Zijn Franstalige collega Marc Botenga vraagt dan ook aan kennis om het zitje terug te geven aan de partij. Rudi Kennes zelf heeft ondertussen nog steeds niet gereageerd op zijn vertrek.
Key Takeaways
- Europarlementslid Rudi Kennes beliste vorige week om de PVDA te verlaten en voortaan als onafhankelijke te zetelen. Dat maakte zijn Franstalige collega Marc Botenga bekend.
- Kennes zelf heeft op dat vertrek nog niet gereageerd.
- De PVDA verliest op die manier een van zijn twee zetel in het Europees Parlement. Botenga vraagt dan ook aan Kennes om zijn zitje af te staan aan de partij.
“Wij hebben kennis genomen van de beslissing van Rudi Kennes om de PVDA te verlaten en verder als onafhankelijke te zetelen. Elkeen gaat vanaf nu zijn eigen weg”, schreef Marc Botenga vrijdag in een kort bericht op X. De Franstalige Botenga zelf zetelt al sinds 2019 in het Europees Parlement. In 2024 kreeg hij er met Rudi Kennis een Nederlandstalige collega bij. “De eerste Belgische arbeider in het Europees Parlement!”, zei de PVDA daar toen trots over.
Nog geen reactie van Kennes
Het vertrek van Kennes blijft een vreemde zaak, vooral omdat de voormalige vakbondsman er zelf nog steeds niet op gereageerd heeft. Dat is best opvallend voor iemand die normaal wel altijd zeer actief en aanwezig is. Aan Belga verklaarde Botenga dat Kennes “geen argumenten” had voor zijn vertrek. Hij had het wel over wrijvingen binnen de partij, maar wou daar niet over uitwijken.
De twee hebben elkaar ook nog niet gesproken sinds het vertrek, al kwam dat ook omdat Botenga in New York zat. Aangezien Kennes voorlopig lid blijft van de uiterst linkse fractie The Left zal hij in de toekomst wel nog vaak moeten samenwerken met Botenga.
Riante vergoeding
Hier en daar vallen berichten te horen dat het vertrek van Rudi Kennes financiële redenen zou hebben. In de statuten van de PVDA-PTB is opgenomen dat mandatarissen “blijven leven op het niveau dat ze hadden voor ze verkozen waren”. Het komt er dus op neer dat ze het extra deel van hun politieke loon aan de partij schenken.
Voor een Europarlementariër gaat dat om een groot bedrag. Met loon, zitpenningen en forfaitaire onkostenvergoedingen verdient die functie namelijk al snel zo’n 15.000 euro netto per maand. Het Europees Parlement heeft wel regels die het moeilijk maken om een deel van je loon eenvoudig door te storen, maar er zouden manieren zijn om dat te omzeilen.
“Van mij gaat u dat niet horen”, zei Botenga bij Belga op de vraag of dit de reden van het vertrek van zijn collega was. Kennes had in het verleden wel vaak kritiek op de te hoge vergoedingen voor Europarlementsleden.
Zitje afstaan?
Het vertrek van Rudi Kennes is duidelijk moeilijk te slikken voor de PVDA. Marc Botenga vraagt dan ook aan zijn collega om zijn zetel in het Europees Parlement af te staan. “We verwachten dat hij zijn mandaat teruggeeft. Het is een heel logische vraag. De zetel verwerven was een collectieve inspanning. Het zitje komt de PVDA toe”, zegt Botenga aan De Standaard.
Op dat vlak heeft de partij wel geen poot om op te staan. Als Kennes zijn zitje effectief afstaat, zal dat zijn omdat hij dat zelf vrijwillig beslist.