Terwijl de banken recordwinsten boeken door het verstrakkende geldbeleid duikt de ECB voor het eerst sinds 2004 in het rood

De Europese Centrale Bank (ECB) heeft de boeken geopend. En wat blijkt? Door het verstrakkende geldbeleid dook de monetaire instelling vorig jaar in het rood. De ECB moet namelijk meer interesten betalen op de schulden die ze heeft tegenover de nationale centrale banken van de eurozone

Waarom is dit belangrijk?

De ECB is in de zomer begonnen met het geldbeleid te verstrakken om de inflatie te bestrijden. Sindsdien is de zogenaamde depositorente - de vergoeding die de banken krijgen op het overtollige spaarkapitaal dat ze parkeren bij de centrale banken (in de eurozone) - gestegen van -0,5 naar 4 procent.

In het nieuws: De ECB heeft vorig jaar voor het eerst sinds 2004 een verlies geboekt.

  • Het uiteindelijke verlies kwam uit op 1,3 miljard euro. In 2023 was er al sprake van een nuloperatie.
  • Belangrijk detail: Het eigenlijk verlies bedroeg 7,9 miljard euro, maar de ECB heeft 6,6 miljard euro van haar voorziening voor financiële risico's aangesproken om zo het verlies binnen de perken te houden.

Verstrakkend geldbeleid speelt de centrale banken parten

Uitgelegd: Terwijl het vers

Dit premium artikel is exclusief voor abonnees
Lees nu 3 artikels gratis per maand!
Denk jij vooruit, aan de toekomst van morgen? Business AM is jouw leidraad doorheen verandering. Hol niet achter de feiten aan en maak deel uit van Vlaanderens snelst groeiende business website.
Al abonnee? Log in en krijg toegang tot alle premium artikels.
Meer premium artikelen
Meer