Enkele landen, waaronder Frankrijk en Italië, zullen landgenoten en rechthebbenden evacueren uit Niger. België gaat voorlopig nog niet over tot evacuatie, zeker 110 Belgen bevinden zich in het land. Sinds de staatsgreep vorige week is het onrustig in Niger, maar van een open conflict is nog geen sprake.
Verschillende Europese landen starten met evacuaties uit Niger, 110 Belgen aanwezig in het land

Waarom is dit belangrijk?
Op 26 juli omsingelde de presidentiële garde, onder leiding van Abdourahamane Tchiani, het paleis in hoofdstad Niamey. President Mohamed Bazoum, de laatste democratische bondgenoot van het Westen in de regio, werd gearresteerd. Kolonel-majoor Amadou Abdramane, opperbevelhebber van de luchtmacht, trok ’s avonds naar de televisiestudio’s om aan te kondigen dat een militair junta de macht had gegrepen.De plannen: Franse staatsburgers verzamelen op de luchthaven van Niamey, klaar voor evacuatie.
- Verschillende Franse vliegtuigen zijn onderweg naar Niger, of bevinden zich daar al. Een C-130J-transportvliegtuig en A330-200 van de Franse overheid landden al op Niamey Airport, vermoedelijk met veiligheidstroepen aan boord. Een Airbus A400M van het Franse leger stond al op de luchthaven; dit type vliegtuig werd eerder al gebruikt voor evacuaties uit Afghanistan en Soedan.
- De Franse overheid sloot “de nodige overeenkomsten” met het militaire junta, dat vorige week president Mohammed Bazoum afzette en de macht greep, om over te gaan tot evacuatie van Franse staatsburgers. “Met het oog op de verslechterende veiligheidssituatie in Niger, en profiterend van de relatieve rust in Niamey, wordt een evacuatieoperatie per vliegtuig vanuit Niamey voorbereid”, zo staat te lezen in een mededeling van de Franse overheid. De burgers ter plaatse wordt gevraagd zich te begeven naar hotels in de hoofdstad, voor ze afreizen naar de luchthaven.
- Ook Italië en Spanje staan klaar voor evacuaties. Rome spreekt over 90 landgenoten in het land, ook 70 Spanjaarden zouden aanwezig zijn in Niger.
Veiligheid is prioriteit
De Belgen: 110 landgenoten zouden zich in Niger bevinden, zo bevestigt Buitenlandse Zaken aan De Standaard.
- Zo’n 90 Belgen schreven zich in op het consulaire register van Niger. Twintig andere landgenoten bevestigden hun aanwezigheid via de reizigersapp ‘Travellers Online’. Concrete evacuaties worden momenteel nog niet voorbereid, maar ‘hun veiligheid is onze prioriteit’, laat de Federale Overheidsdienst Buitenlandse Zaken weten. De situatie ter plekke is kalm, maar kan snel exploderen.
- Belgische transportvliegtuigen staan dus nog niet klaar op de luchthaven van Melsbroek, om in Niamey landgenoten te gaan ophalen. De Franse overheid zou namelijk hebben laten weten dat ze niet enkel Franse burgers kunnen evacueren, maar ook die van de bondgenoten. Een scenario zoals bij de evacuaties van westerse burgers uit Soedan, waar Belgen door Franse en Nederlandse vliegtuigen werden vervoerd, lijkt zich te herhalen.
Oorlog?
De situatie: Tot een clash tussen veiligheidstroepen kwam het vooralsnog niet. Wel kan de coup uitmonden tot een regionaal conflict.
- De ECOWAS, de Economische Gemeenschap van West-Afrikaanse Landen, eist dat president Bazoum binnen de week terug op post zit. Zo niet, zal de coalitie van 15 landen (Mali, Burkina Faso, Guinee en Niger zijn geschorst na militaire coups) het land binnenvallen. Dat deed het eerder al in onder meer Gambia, waar de vorige president Yahya Jammeh weigerde op te stappen.
- Dat nieuws werd gevolgd door een statement van Mali en Burkina Faso. De militaire junta’s die in die landen de macht grepen de afgelopen jaren, betuigen hun steun aan het regime in Niger. Als de ECOWAS een aanval inzet, zullen zij de coupplegers in Niger steunen. Ook Guinee gaf aan te zullen vechten aan de kant van Niger.
- De rebellen, met generaal Mohammed Tchiani als de facto president, krijgen dus nog tot eind deze week om te plooien, of West-Afrika kan in een oorlog terechtkomen. Al is de vraag maar of de soep zo heet gedronken wordt als ze wordt geserveerd.