Gezonder en strenger in Europa: hoe verschillen in voedselveiligheid levensmiddelenadditieven beïnvloeden


Key takeaways

  • Verschillen in regelgeving tussen de VS en Europa leiden tot verschillende veiligheidsniveaus voor levensmiddelenadditieven.
  • Bepaalde ingrediënten die in Europa verboden zijn, zoals groeihormonen en kunstmatige kleurstoffen, blijven in de VS legaal onder het principe “algemeen erkend als veilig”.
  • Het nieuwe Human Foods Program van de FDA heeft tot doel het toezicht op de voedselveiligheid te versterken door bestaande en nieuwe levensmiddelenadditieven na het in de handel brengen te beoordelen.

McDonald’s biedt gezondere menu-opties in Europa in vergelijking met haar Amerikaanse tegenhanger. Voedselactivist Vani Hari benadrukte deze discrepantie tijdens een recente rondetafelconferentie in de Senaat en benadrukte dat ingrediënten die in Europa vaak als onveilig worden beschouwd, gemakkelijk verkrijgbaar zijn in Amerikaanse voedingsproducten. De frietjes van McDonald’s in de Verenigde Staten bevatten bijvoorbeeld tien of meer ingrediënten, terwijl hun Britse tegenhangers er maar drie gebruiken.

Verschillende regelgevende benaderingen in VS en Europa

Dit verschil komt voort uit de verschillende regelgevende benaderingen tussen de VS en Europa. Het Amerikaanse systeem is gebaseerd op het “algemeen erkend als veilig” of GRAS-principe, waardoor bedrijven zelf ingrediënten als veilig kunnen aanmerken zonder uitgebreide tests. Europese landen daarentegen hanteren een voorzorgsbenadering, waarbij bewijs van schade wordt onderzocht voordat stoffen worden toegelaten in de voedselproductie. Bijgevolg blijven bepaalde additieven die in Europa verboden zijn, zoals groeihormonen en specifieke kunstmatige kleurstoffen, legaal in de VS.

Noodzaak van meer transparantie en strengere regelgeving in de VS

Jennifer Pomeranz, universitair hoofddocent aan de NYU School of Global Public Health, wijst erop dat dit hiaat in de regelgeving consumenten kwetsbaar maakt voor mogelijk schadelijke ingrediënten. Haar onderzoek benadrukt de behoefte aan meer transparantie en strengere regelgeving met betrekking tot levensmiddelenadditieven. Ze pleit ervoor dat bedrijven veiligheidsgegevens aan de Food and Drug Administration (FDA) -een Amerikaanse federale instantie die verantwoordelijk is voor de bescherming van de volksgezondheid door het reguleren van voedsel, geneesmiddelen, medische hulpmiddelen, cosmetica, en tabaksproducten- verstrekken voordat ze nieuwe stoffen in de voedselvoorziening introduceren.

Debat rond kunstmatige voedingskleurstoffen 

Het debat rond kunstmatige voedingskleurstoffen onderstreept deze bezorgdheid nog eens. Hari beweert dat Amerikaanse kinderen worden blootgesteld aan aanzienlijk hogere niveaus van deze kleurstoffen in vergelijking met hun Europese tegenhangers: 43 procent van de producten die voor kinderen op de markt worden gebracht bevatten deze kleurstoffen. Studies hebben deze kleurstoffen in verband gebracht met verschillende gezondheidsproblemen, waaronder hyperactiviteit en allergische reacties.

Invloed van publieke druk op voedselfabrikanten

Hari’s campagne tegen kunstmatige kleurstoffen in Kellogg’s ontbijtgranen is een goed voorbeeld van de invloed van publieke druk op voedselfabrikanten. Hoewel Kellogg’s aanvankelijk van plan was om deze kleurstoffen in 2018 te verwijderen, zijn ze daar uiteindelijk niet in geslaagd. Desalniettemin laat de recente wetgeving in Californië die bepaalde kunstmatige kleurstoffen in schoolvoedsel beperkt een groeiende beweging zien in de richting van veiliger voedsel.

Reactie op de bezorgdheid

Als reactie op deze bezorgdheid implementeert de FDA in de VS een nieuw Human Foods Program om het toezicht op de voedselveiligheid te versterken. Dit programma omvat plannen voor post-market beoordelingen van bestaande en nieuwe levensmiddelenadditieven en GRAS-stoffen. Pomeranz benadrukt het belang van robuuste beoordelingsprocessen, niet alleen voor bestaande ingrediënten maar ook voor nieuwe additieven die op de markt worden gebracht.

Initiatief van de FDA 

Het initiatief van de FDA weerspiegelt een verschuiving naar meer transparantie en strengere regelgeving als reactie op de toenemende publieke aandacht voor voedselveiligheid. De toewijding van het agentschap om factoren zoals toxiciteit, blootstellingsniveaus en mogelijke risico’s voor kwetsbare bevolkingsgroepen te beoordelen, betekent een proactieve benadering om de volksgezondheid te beschermen. Pomeranz benadrukt echter dat voortdurende betrokkenheid van consumenten en belangenbehartiging van cruciaal belang zijn om zinvolle veranderingen in de voedingsindustrie teweeg te brengen.

Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.