Al jaren circuleert op internet een rapport waaruit moet blijken dat het Latijns-Amerikaanse Ecuador plannen heeft om een derde van zijn Amazonegebied [43 procent van het grondgebied in het oosten en noorden van het land] aan China te verkopen. Het was de Britse krant The Guardian die in 2013 voor het eerst over de zaak berichtte. ‘Ecuador verkoopt zijn Amazonewoud aan Chinese oliemaatschappijen’, stond daar toen te lezen. De voorbije weken dook het bericht opnieuw op.
Ecuador is sterk afhankelijk van China. Het betaalt leningen die China verstrekt met olie terug. De belangrijkste oliebronnen van Ecuador bevinden zich diep in het Amazonegebied.
Ecuador levert 90 procent van al zijn exploiteerbare ruwe olie aan China
Het was voormalig president Rafael Correa die zich er in 2016 toe verbond om miljoenen vaten olie tegen gunstige voorwaarden aan de Chinezen te verkopen. Met de leningen die hij in ruil kreeg financierde Ecuador kostbare infrastructuurmaatregelen en sociale programma’s. Als onderdeel van het akkoord moet Ecuador tot 2024 ruim 90 procent van zijn al zijn exporteerbare ruwe olie aan China leveren. Hoeveel Ecuador exact aan China moet terugbetalen weet zelfs de huidige Ecuadoraanse minister van Olie niet. De voorwaarden zouden naar zijn zeggen ‘abnormaal ondoorzichtig’ zijn.
Maar de economische crisis veroorzaakt door de coronapandemie en de daaraan gekoppelde daling van de olieprijzen zal de afhankelijkheid van Ecuador tegenover China enkel verder doen toenemen. In het Forbes Economic Review was in april zelfs sprake van een mogelijk default. Om dat te voorkomen wil de regering de olievelden in het Amazonegebied op volle capaciteit doen draaien.
Slecht voor de inheemse bevolking
Om de kredietwaardigheid van het land te handhaven hoopt Ecuador nu snel 1 miljard dollar aan bilaterale financiering veilig te stellen. Vooral met China. In juni kondigde president Lenín Moreno (foto boven) de imminente uitbetaling van de helft van een Chinese lening van 2,4 miljard dollar aan Ecuador aan.
Carlos Mazabanda van de milieuorganisatie Amazon Watch is zeer pessimistisch. In een interview met de Spaanstalige versie van de Deutsche Welle zegt hij te vrezen dat de minimale milieu-eisen vereist om meer olie op te pompen zullen worden genegeerd. Ook zal geen rekening worden gehouden met de inheemse bevolking. Bovendien is hij van mening dat deze projecten enkel de grote bedrijven in het land zullen verrijken. De bevolking van het Amazonegebied in het noorden van Ecuador wordt wat betreft de toegang tot gezondheidszorg en werkgelegenheid nog altijd benadeeld.
China is nu de grootste schuldeiser van lage-inkomenslanden wereldwijd
China is nu de grootste schuldeiser van lage-inkomenslanden wereldwijd. Volgens nieuwe cijfers van het Institute of International Finance (IIF), zijn China’s uitstaande schuldvorderingen op de rest van de wereld gestegen. Van 875 miljard dollar in 2004 tot meer dan 5.500 miljard dollar in 2019. Dat is meer dan 6% van het globale bbp.
Enorme sommen zijn geleend in het kader van het Belt and Road Initiative, de nieuwe Zijderoute.
Volgens het IIF, is er sinds Xi Jinping dit initiatief in 2013 lanceerde, ten minste 730 miljard dollar uitgeleend. Veelal gericht op overzeese investerings- en bouwcontracten in meer dan 112 landen.
Volgens schattingen van het IMF is China goed voor ten minste 11% van de externe schulden van de lage-inkomenslanden.
Maar… Een aparte studie die door het IIF wordt vermeld stelt dat tot 50% van de Chinese overzeese leningen voor de ontwikkeling van landen niet in de officiële statistieken wordt weergegeven.
Het Ecuadoraanse Amazonegebied blijft tot nader order eigendom van het land zelf. De vraag is hoe lang dat nog het geval zal zijn.