In Groenland trekken de inwoners vandaag naar de stembus om een nieuw parlement te kiezen. De semi-autonome Deense regio staat onder veel aandacht vanwege de uitspraken van Amerikaans president Donald Trump. Hij wil Groenland inlijven tot de Verenigde Staten.
Key Takeaways
- In Groenland trekken de inwoners vandaag naar de stembus om een nieuw parlement te kiezen.
- De Deense regio is uitgegroeid tot een geopolitiek brandpunt nadat Amerikaans president Donald Trump zei dat hij Groenland wil inlijven.
- De geografische ligging en de rijkdom aan grondstoffen worden steeds belangrijker.
De inwoners van het grootste eiland ter wereld trekken vandaag naar de stembus. De Deense regio is uitgegroeid tot een geopolitiek brandpunt nadat Amerikaans president Donald Trump zei dat hij Groenland wil inlijven. “Als je vraagt of ze het nog grappig vinden dat Trump Groenland wil binnenhalen, antwoorden ze dat dat absoluut niet het geval is. Ze worden er zelfs nerveus van. Je weet natuurlijk niet wat Trump allemaal in zijn tweede termijn van plan is”, vertelde VRT-correspondent Jeroen Visser in Nieuwe feiten op Radio 1.
Gespreksonderwerpen
De grootste gespreksonderwerpen zijn zoals vaak binnenlandse kwesties zoals economie, welzijn, werkgelegenheid, onderwijs en visserij. Ook thema’s zoals onafhankelijkheid en de invloed van Denemarken en de Verenigde Staten zijn zeer belangrijk. “Het eiland snakt naar de volledige onafhankelijkheid”, vertelde Visser.
5 van de 6 opkomende partijen bij de verkiezingen willen autonomie voor Groenland. Groenland is op dit moment een autonoom gebied binnen het Koninkrijk Denemarken. Maar daar zijn de inwoner klaar mee.
Rijkdom aan grondstoffen
De geografische ligging en de rijkdom aan grondstoffen worden steeds belangrijker. Ondanks de vele grondstoffen wordt er weinig gemijnd. “Het is een moeilijk terrein. Je moet overal heen met een vliegtuig en helikopter, als het weer het al toelaat. Logistiek is het een hele uitdaging om op zulke afgelegen plekken te komen en er een hele mijnoperatie te starten”, vertelde Visser.
De Groenlanders willen de mijnbouw ontwikkelen, maar onafhankelijkheidspartij Naleraq wil eerst onafhankelijk worden. Anders moeten ze een deel van de verdiensten afstaan aan Denemarken. Het is nu aan de Groenlanders welke richting ze op gaan. Blijven ze onder de invloedsfeer van Denemarken of krijgt de VS er meer te zeggen?