De voorbije dagen verschenen er verschillende berichten in de media over mensen die weigeren om aan de slag te gaan, omdat ze “slechts” enkele honderden euro’s meer zouden verdienen. “Wanneer men het loon vergelijkt met de werkloosheidsuitkering, kijkt men niet altijd naar de extralegale voordelen, zoals maaltijdcheques, waardoor de kloof inderdaad klein lijkt”, zegt Freddy Van Malderen, provinciaal directeur VDAB Oost-Vlaanderen, aan Business AM.
Beluister hier het volledige gesprek met Freddy Van Malderen
De details: “Wanneer iemand werkloos is, moet die in theorie een job aanvaarden, ook al ligt het loon nauwelijks hoger dan de werkloosheidsuitkering“, zegt Van Maldere tegenover The Morning Drive van Business AM.
- Hij voegt eraan toe dat veel werklozen vergeten te kijken naar de extralegale voordelen wanneer ze de verloning vergelijken met de werkloosheidsuitkering. “Ik denk bijvoorbeeld aan maaltijd- en ecocheques. Bovendien spaar je voor je pensioen. Al die zaken zorgen ervoor dat de kloof tussen beiden groter wordt”, gaat hij verder.
Vlotte overgang naar werken
Verkeerde discussie: Volgens hem zijn er overigens nog andere redenen waarom niet iedereen zijn weg naar de arbeidsmarkt vindt. “De discussie over de werkloosheidsuitkering is eigenlijk de verkeerde discussie. We moeten meer aandacht hebben voor een vlotte overgang van niet-werken naar werken”, klinkt het.
- Van Maldere stelt vast dat er vandaag een veel te grote kloof is tussen de competenties van de werknemer en de vaardigheden die gevraagd worden voor de knelpuntberoepen. “Ik ben daarbij voorstander van een soort verplichting tot bijscholing zodat werklozen hun competenties kunnen versterken. Dat is veel zinvoller dan een discussie voeren over de werkloosheidsuitkering.”
SWT-stelsel: “Daarenboven maken sommige politieke beslissingen het niet gemakkelijk om mensen aan een job te helpen”, zegt de provinciaal directeur. Hij verwijst daarbij naar het SWT-stelsel: “Dat maakt het voor ons moeilijker om oudere mensen aan de slag te krijgen.”
- Hij voegt er wel aan toe dat wanneer de VDAB erin slaag om oudere werkzoekenden een job te bezorgen, ze die vaak blijven doen tot aan hun pensioen. “Mensen die op hun latere leeftijd hun baan verliezen, komen tot de vaststelling dat het niet altijd even eenvoudig is om een nieuwe carrière te starten. Zij zullen dan ook niet snel van de ene job naar de andere springen. Het is overigens een verkeerde opvatting dat ze altijd riante lonen eisen”, besluit hij.
(fjc)