Key takeaways
- Het Verenigd Koninkrijk verhoogt zijn binnenlandse wapenproductie om minder afhankelijk te zijn van de invoer uit de VS en Frankrijk.
- Britse defensiebedrijven ontwikkelen innovatieve methoden om explosieven en drijfgassen lokaal te produceren, met nieuwe sites voor RDX-explosieven.
- Het initiatief moet de artillerieproductie versterken, economische groei stimuleren, hooggekwalificeerde banen creëren en de toeleveringsketen veerkrachtiger maken.
Het Verenigd Koninkrijk staat op het punt zijn binnenlandse wapenproductie sterk op te voeren. De regering wil daarmee minder afhankelijk worden van de invoer van wapens uit de Verenigde Staten en Frankrijk. De oorlog in Oekraïne heeft de kwetsbaarheid van de internationale toeleveringsketens blootgelegd.
Britse defensiebedrijven zoeken alternatieven voor Amerikaans wapentuig, uit vrees dat de VS onder een nieuwe regering geen betrouwbare militaire partner meer is. BAE Systems, Europa’s grootste defensieaannemer, neemt het voortouw in deze omschakeling.
Nieuwe productiemethoden in eigen land
BAE ontwikkelt innovatieve technieken om explosieven en drijfgassen in het VK te produceren. Daarmee wil het bedrijf voldoen aan de eisen van het Britse ministerie van Defensie én van de internationale exportmarkten. Het bedrijf plant de oprichting van nieuwe productielocaties verspreid over het land, onder meer voor de productie van RDX-explosieven. Die worden gebruikt in de 155mm-artillerierondes van het Britse leger.
Overheid steunt ambitieus plan
Minister van Defensie John Healey noemt een sterke binnenlandse defensie-industrie “essentieel”. Volgens hem is het versterken van de artillerieproductie van eigen bodem een noodzakelijke les uit het conflict in Oekraïne. Het moet niet alleen de industriële veerkracht verhogen, maar ook de economische groei stimuleren.
BAE Systems onderstreept het innovatieve karakter van de nieuwe productieaanpak. Het systeem maakt materialen als nitrocellulose en nitroglycerine overbodig, stoffen die voorheen uit de VS en Frankrijk werden geïmporteerd. Het bedrijf wil zogeheten “ITAR-vrije” munitie produceren, die zonder beperkingen kan worden verhandeld buiten het Amerikaanse exportregime.
Strategische onafhankelijkheid
De Britse beslissing volgt op groeiende twijfels over de VS als militaire partner onder president Trump. Europese defensiebedrijven zoeken daarom alternatieven voor Amerikaans materieel.
BAE Systems wil met drie nieuwe productiesites de munitieproductie opschalen. Het bedrijf benadrukt het dubbele voordeel: militaire zelfredzaamheid combineren met economische groei.
Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!