Verenigd Koninkrijk vergroot marinepositie in Stille Oceaan te midden van groeiende invloed China


Key takeaways

  • De Britse regering is van plan om haar aanwezigheid ter zee in de Stille Oceaan te vergroten door middel van gezamenlijke patrouilles met eilanden in de Stille Oceaan.
  • Deze stap sluit aan bij de inspanningen onder leiding van de VS om de groeiende maritieme invloed van China tegen te gaan en heeft als doel de economische banden met de Stille Oceaan te versterken.
  • Het VK zal de HMS Prince of Wales, een geavanceerd vliegdekschip uitgerust met F-35 straaljagers, volgend jaar inzetten voor een rondreis door de Stille Oceaan.

De Britse regering is van plan om de aanwezigheid van de marine in de Stille Oceaan te vergroten. Dit omvat vaker gezamenlijke patrouilles met eilandstaten in de Stille Oceaan om rampen te bestrijden en illegale vispraktijken tegen te gaan. Chinese vloten, vaak vergezeld door veiligheidsschepen van de overheid, hebben hun activiteiten in internationale wateren uitgebreid, waardoor bezorgdheid is ontstaan over overbevissing en regionale stabiliteit.

De Indo-Pacifische strategie van het VK

Deze stap sluit aan bij de inspanningen onder leiding van de VS om de groeiende maritieme invloed van China tegen te gaan. Premier Keir Starmer zal deze uitgebreide operaties aankondigen tijdens zijn bezoek aan Samoa voor de laatste dag van de bijeenkomst van regeringsleiders van het Gemenebest. Starmer benadrukte de inzet van het Verenigd Koninkrijk om zijn partners in de Indo-Pacific regio te ondersteunen en zei dat dit initiatief nog maar het begin is.

Economische banden en duurzame energie

Naast veiligheidsoverwegingen wil het VK ook zijn economische banden met de Stille Oceaan versterken. Tijdens zijn bezoek zal Starmer een joint venture met Australië aankondigen om een “Pacific Business Club” op te richten, bedoeld om bedrijven te helpen bij het binnenhalen van contracten voor multilaterale ontwikkelingsbankprojecten ter waarde van 6 miljard dollar. Daarnaast zullen Groot-Brittannië en Nieuw-Zeeland samenwerken om duurzame energieprojecten in de regio te ondersteunen.

Herbevestiging van de rol van het VK in de Stille Oceaan

Deze inspanningen zijn een poging van het Verenigd Koninkrijk om zijn rol in de Stille Oceaan te herbevestigen nadat het zich decennia lang voornamelijk had gericht op Europese veiligheidstoezeggingen. De opkomst van China, dat nu de grootste marine ter wereld heeft, heeft geleid tot de roep om een meer gedistribueerde wereldwijde veiligheidsaanpak.

Inzet van de HMS Prince of Wales en uitdagingen

Het Verenigd Koninkrijk is van plan om de HMS Prince of Wales, een van zijn twee geavanceerde vliegdekschepen uitgerust met F-35 straaljagers, volgend jaar in te zetten voor een tournee door de Stille Oceaan. De Britse inzet omvat ook een bezoek aan Singapore, om te benadrukken dat het Verenigd Koninkrijk de banden met belangrijke bondgenoten in de regio wil aanhalen. Het vermogen van Groot-Brittannië om maritieme macht te projecteren blijft echter beperkt vergeleken met historische niveaus.

Pacifische eilanden als strategische locatie

De eilanden in de Stille Oceaan zijn een brandpunt geworden in de strijd tussen China en de VS om strategische invloed. Beide landen erkennen het belang van de regio vanwege de nabijheid van vitale scheepvaartroutes en communicatiekabels. Starmer benadrukte het belang van de Stille Oceaan voor de Britse welvaart en veiligheid en beloofde bij te dragen aan een stabielere en rechtvaardigere wereldorde.

Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.