Verenigd Koninkrijk bereikt belangrijke mijlpaal: eerste G7-land dat geen elektriciteit meer opwekt met steenkool


Key takeaways

  • Met de sluiting van de kolencentrale in Ratcliffe-on-Soar heeft het Verenigd Koninkrijk officieel een einde gemaakt aan de opwekking van elektriciteit uit steenkool.
  • Door deze prestatie is het Verenigd Koninkrijk de pionier in de G7 wat betreft de volledige uitfasering van kolen, wat een belangrijk precedent schept voor een schonere en duurzamere toekomst voor de wereldwijde energieproductie.
  • De overstap van het Verenigd Koninkrijk van steenkool is geprezen als een opmerkelijke prestatie, met schone en koolstofarme bronnen die de bijdrage van steenkool aan de elektriciteitsopwekking van het land vervangen.

Met de sluiting van de steenkoolcentrale in Ratcliffe-on-Soar heeft het Verenigd Koninkrijk officieel afscheid genomen van de kolengestookte elektriciteitsopwekking. Deze gedenkwaardige gebeurtenis markeert het hoogtepunt van de inzet van het land om netto nul emissies te bereiken en over te stappen op hernieuwbare energiebronnen zoals wind- en zonne-energie.

Door deze prestatie wordt het Verenigd Koninkrijk een pionier in de G7 bij het volledig uitfaseren van kolen en schept het een belangrijk precedent voor een schonere en duurzamere toekomst voor de wereldwijde energieproductie. Ratcliffe-on-Soar, operationeel sinds 1968, voorzag ongeveer twee miljoen huizen van stroom via zijn vier kolengestookte ketels, acht koeltorens en prominente schoorsteen van 199 meter. Het was de laatste kolencentrale in het Verenigd Koninkrijk nadat Kilroot in Noord-Ierland in september 2023 de kolenproductie staakte.

De lange weg naar de afschaffing van steenkool

De sluiting betekent het einde van 142 jaar afhankelijkheid van steenkool voor het opwekken van elektriciteit in Groot-Brittannië, wat begon met de Holborn Viaduct krachtcentrale in Londen in 1882. Gedurende de hele 20e eeuw speelde steenkool een dominante rol in de energievoorziening van het Verenigd Koninkrijk. In 1990 was steenkool goed voor ongeveer 80 procent van de elektriciteit. De bijdrage van steenkool is in de loop der tijd echter gestaag afgenomen, tot 39 procent in 2012 en slechts 1 procent vorig jaar, volgens gegevens van de Electricity System Operator van National Grid. Deze daling weerspiegelt de opkomst van hernieuwbare energiebronnen, voornamelijk wind- en zonne-energie, die nu meer dan de helft van de energiemix van het Verenigd Koninkrijk uitmaken.

Een nieuw tijdperk voor hernieuwbare energie in het VK

De overstap van het Verenigd Koninkrijk van steenkool wordt geprezen als een opmerkelijke prestatie. Tien jaar geleden wekte steenkool een derde van de elektriciteit van het land op; vandaag hebben schone en koolstofarme bronnen deze bijdrage vervangen. Deze snelle verschuiving toont aan dat het mogelijk is om ambitieuze klimaatdoelstellingen te halen door middel van doortastende beleidsmaatregelen. Terwijl landen als Zweden en België al eerder zijn gestopt met het gebruik van steenkool, is het Verenigd Koninkrijk het eerste G7-land dat deze prestatie levert, en overtreft het Frankrijk (doelstelling 2027), Canada (doelstelling 2030) en Duitsland (huidige plannen doelstelling 2038).

Mondiale gevolgen en toekomstige richtingen

De aandacht van de Britse regering verschuift nu naar het verminderen van het gasverbruik en het verder versnellen van de inzet van hernieuwbare energie om de doelstelling van netto nul-emissies voor elektriciteitsopwekking in 2030 te halen. Recente stappen zijn onder andere de oprichting van een energie-investeringsmaatschappij in staatseigendom, het opheffen van het verbod op windenergieprojecten op land, het gunnen van contracten voor nieuwe groene energieprojecten en het benadrukken van het belang van schone energie voor zowel de beperking van klimaatverandering als energiezekerheid.

De wereldwijde overgang naar hernieuwbare energie gaat door, ondanks de uitdagingen. Hoewel het wereldwijde gebruik van steenkool in 2023 licht is gestegen, voornamelijk onder impuls van China, heeft ’s werelds grootste steenkoolgebruiker ook zijn capaciteit voor hernieuwbare energie aanzienlijk uitgebreid. Deskundigen benadrukken dat duidelijke beleidsverbintenissen cruciaal zijn om deze verschuiving te versnellen, zoals het succes van het VK aantoont.

Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.