Duitsland en het Verenigd Koninkrijk vrezen Trump en sluiten defensiepact

Duitsland en het Verenigd Koninkrijk vrezen Trump en sluiten defensiepact
Defensieministers John Healey (VK) en Boris Pistorius (Duitsland) – Jörg Carstensen/picture alliance via Getty Images

Hoeveel geld gaan de Verenigde Staten nog uitgeven aan de verdediging van Oekraïne als Donald Trump opnieuw president wordt? Met die vraag zitten de Europese landen in de maag. Daarom sluiten Duitsland en het Verenigd Koninkrijk een defensiepact.

In het nieuws: De beide ministers van Defensie sluiten een overeenkomst.

  • De nieuwe Britse centrumlinkse regering van premier Keir Starmer laat er geen gras over groeien. Het Verenigd Koninkrijk zal beduidend meer toenadering tot Europa zoeken. Ook met betrekking tot defensie en het helpen van Oekraïne.
  • De Britse minister van Defensie John Healey sloot een pact met zijn Duitse ambtgenoot Boris Pistorius in Berlijn. De landen verbinden zich ertoe om de defensie-industrie te coördineren en hun legers samen te laten trainen. Healey ging ook andere Europese landen langs, met een duidelijke boodschap: “Europese veiligheid is de eerste prioriteit van deze regering inzake buitenland en defensie”.
  • Daarmee stapt de Labour-regering duidelijk af van het standpunt dat de vorige Britse premier Rishi Sunak aanhield. Hij was absoluut te vinden voor steun aan Oekraïne, maar werkte daarvoor niet per se samen met de EU. Sunak keek liever naar de Verenigde Staten.
  • Het VK en Duitsland zijn de twee Europese landen die het meeste uitgeven aan militaire steun voor Oekraïne. Ze geven beiden ook het meeste uit aan defensie. Het VK besteedt 74,9 miljard euro, Duitsland 66,8 miljard. Daardoor is de deal van groot belang, nu de twee meer zullen samenwerken kan het beleid nog krachtiger worden.

Van Vance weten we wat hij gaat doen, van Trump niet

De oorzaak: Niemand weet wat Donald Trump gaat doen.

  • Donald Trumps plannen voor Oekraïne zijn voorlopig nog niet gekend. Waarnemers halen aan dat het haast onmogelijk is om Trumps gedrag te zullen voorspellen. Het is mogelijk dat Trump, als hij president wordt, adviseurs benoemt die zich bezig zullen houden met het buitenlands beleid. Trump zelf zou zich dan enkel met het binnenlands beleid bemoeien.
  • Tegelijk leeft de vrees dat Trump zich wel degelijk als een olifant in een porseleinkast zal bewegen. Een impulsieve beslissing om opeens geen geld meer te geven aan Oekraïne kan grote gevolgen hebben. Vandaar dat landen als het Verenigd Koninkrijk en Duitsland een defensiepact sluiten en zich voorbereiden.
  • Wie ook niet helpt, is J.D. Vance, de senator die Trump als zijn running mate koos. Michael McFaul, een voormalig ambassadeur voor de VS in Rusland waarschuwt: “Vance was een van de drijvende krachten achter de weerstand tegen het nieuwe steunpakket voor Oekraïne en toont zich onverschillig over wat er met dat land land gebeurt”.
  • “Joe Biden en Kamala Harris hebben de democratie gepromoot en zijn ingegaan tegen autocraten. Trump en Vance geven er niet om om democratie in het buitenland vooruit te helpen en hebben in plaats daarvan autocraten omarmd”, zegt hij tegenover The Guardian.

Genoteerd: Vance deed inderdaad een paar straffe uitspraken.

  • In 2022 heeft Vance in een podcast van ex-Trump-adviseur Steve Bannon verklaard dat hij “niet vindt dat Vladimir Poetin een existentieel gevaar is voor Europa”. “Het wil eerder suggereren dat Europa een meer agressievere rol moet spelen in zijn eigen veiligheid”, betoogde hij.
  • Over Oekraïne zei Vance onomwonden dat hij “eigenlijk niet geeft om wat er ook mee gebeurt”. “Ik vind het belachelijk dat we gefocust zijn op die grens in Oekraïne”. Met dat soort uitspraken is het te begrijpen dat Europese landen meer naar elkaar kijken.
Meer premium artikelen
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.