Venezuela: Kiesraad roept Maduro uit als winnaar verkiezingen; oppositie spreekt van fraude en claimt overwinning

De politieke chaos in Venezuela is compleet. Na veelbesproken verkiezingen heeft de kiesraad, die door de overheid gecontroleerd wordt, de zittende president Nicolás Maduro uitgeroepen als winnaar van de presidentsverkiezingen. De oppositie spreekt echter van fraude en meent zelf de verkiezingen gewonnen te hebben.

In het nieuws: Nicolás Maduro is in Venezuela uitgeroepen tot winnaar van de presidentsverkiezingen. De autoritaire en extreemlinkse zittende president is zo klaar voor zijn derde termijn. Volgens de nationale kiesraad kreeg Maduro 51,21 procent van de stemmen, terwijl zijn tegenstander – de voormalige diplomaat Edmundo González Urrutia – 44,2 procent kreeg. Tegenstanders en andere Zuid-Amerikaanse spreken van verkiezingsfraude.

  • “Ik ben Nicolás Maduro Moros, de herkozen president Venezuela. En ik zal onze democratie, onze wet en ons volk verdedigen”, zei de 61-jarige autoritaire leider tegen zijn aanhangers in de hoofdstad Caracas.
  • Bevriende leiders uit Cuba en Bolivia hebben al hun steun uitgesproken voor Maduro. In andere landen is dan weer veel kritiek te horen.

Fraude

Internationale waarnemers hebben over deze presidentsverkiezingen gezegd dat het de verkiezingen zijn met de meeste willekeur ooit in Venezuela. Dat is opvallend aangezien er de voorbije jaren, al sinds Hugo Chávez, een zweem van fraude hangt boven de democratie in het Zuid-Amerikaanse land. Internationale groepen hebben de voorbije tijd ook weinig mogelijkheden gehad om de verkiezingen in Venezuela voldoende te controleren. Zo was de Europese Unie bijvoorbeeld niet welkom in het land.

“Het is van cruciaal belang dat elke stem eerlijk en transparant wordt geteld, dat verkiezingsfunctionarissen onmiddellijk en zonder vertraging informatie delen met de oppositie en onafhankelijke waarnemers, en dat de verkiezingsautoriteiten de gedetailleerde telling van de stemmen publiceren. De internationale gemeenschap volgt dit nauwlettend en zal dienovereenkomstig reageren”, was de eerste reactie van Antony Blinken, Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken.

Oppositie

De oppositie in Venezuela bestaat uit oppositieleider María Corina Machado. Aangezien zij zelf om controversiële redenen niet mocht deelnemen aan de verkiezing, steunde zij Edmundo González Urrutia. Die laatste, een nieuwkomer in de politiek, had de meestal zeer verdeelde oppositie achter zich weten te verzamelen.

  • De uitspraak van de nationale kiesraad is een grote klap voor de oppositie. Zij beweren dan ook dat er sprake is van fraude en ze met zo’n 70 procent van de stemmen de verkiezingen hebben gewonnen. “We willen de wereld vertellen dat Venezuela een nieuwe gekozen president heeft en dat is Edmundo González Urrutia”, zei María Corina Machado.
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.