Veiling voor bouw gascentrales afgelopen, resultaten pas over maand bekend

De CRM-veiling, het mechanisme dat de sluiting van de kerncentrales moet opvangen, is afgelopen. Pas binnen een maand maakt de transmissienetbeheerder van het Belgische hoogspanningsnet Elia de resultaten bekend.

  • De Wetstraat moet nog even in spanning afwachten: netbeheerder Elia maakt pas binnen een maand de resultaten van de veiling bekend. Dan wordt meteen duidelijk of de kerncentrales allemaal kunnen sluiten, dus ook de twee jongste centrales in Doel en Tihange, die eventueel open kunnen blijven.
  • Lekken zijn er niet, zelfs het kabinet van bevoegd minister Tinne Van der Straeten (Groen) wordt niet op de hoogte gebracht van wie heeft meegeboden voor welk bedrag.
  • Maar een informele rondvraag van Le Soir leert alvast dat de meeste verwachtte spelers wel degelijk hebben mee geboden. Dat maakt dat de zoektocht, die uiteindelijk draait om 2,3 gigawatt nieuwe capaciteit, meer dan waarschijnlijk zal gevonden worden.
  • Immers, Eneco in Manage, Tessenderlo Chemie in Tessenderlo en Luminus in Seraing boden al zeker mee, en zijn samen goed voor meer dan die 2,3 gigawatt die gevraagd wordt. Een kleinere centrale in Wondelgem komt er niet. 
  • Vraag is hoe het afloopt met hun vergunningen. Een hele reeks actiegroepen bereiden juridische acties voor. En de Vlaamse regering toonde zich niet al te happig tot nu toe, om nieuwe gascentrales toe te laten.
Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20