Exact 201 jaar geleden werd Napoleon definitief verslagen in Waterloo en toch heeft hij ook afgelopen jaar weer meer dan 100 doden en een veelvoud aan gewonden op zijn geweten, alleen al in België.
De keizer besliste immers dat langs de wegen bomen geplant moesten worden zodat zijn troepen zomer en winter comfortabeler en sneller konden marcheren. Zij boden beschutting tegen de hitte en dienden als wegaanduiding in een besneeuwd landschap. Napoleon is al lang dood, de troepen marcheren niet meer, maar de bomen en intussen ook onveilige palen zorgen er wel voor dat op een stuurfout of een uitwijkmanoeuvre de doodstraf staat. De pas opgerichte vzw Veilige Bermen vindt dat het genoeg is geweest met deze kwalijke traditie.
Bomen horen in het bos
“We zijn niet tegen bomen, maar ze horen in een bos te staan”, aldus voorzitter Frank Wouters. “Het is toch waanzin dat we zo’n kwalijke maatschappelijke gewoonte in stand houden als dat ten koste gaat van zoveel levens? Meer nog, we zijn er ook nog eens onveilige verlichtingspalen bij gaan zetten, terwijl er ook veilige palen bestaan die de auto’s opvangen.’ Voorstanders van de huidige situatie pleiten dat die bomen zorgen voor de zuivering van de lucht. “Dat klopt,” zegt Frank Wouters, “maar daarvoor hoeven ze niet naast de weg te staan. Ze doen even goed hun werking als ze achter een gracht staan of tien meter verder. Of vervang de bomen door hagen. Het probleem zit in de mentaliteit. Uit gemakzucht richt de infrastructuurbeheerder de weg onveilig in en uit traditie gaat de (lokale) overheid daarmee akkoord. Het is nochtans goedkoper om geen bomen te planten en de winst daarvan kun je investeren in kreukelpalen, die nauwelijks meer kosten dan een dodelijke paal.”