Veel staat op het spel, op de NAVO-top in Vilnius

Op 11 en 12 juli vormt de Litouwse hoofdstad Vilnius het toneel van een nieuwe NAVO-top. De partnerlanden hebben heel wat om over te praten, met de oorlog in Oekraïne als nummer één agendapunt. En ook op militair vlak lijkt er na de top heel wat te gaan veranderen.

Waarom is dit belangrijk?

De bijeenkomst in Vilnius is nog maar de derde NAVO-top van dit niveau sinds Rusland op 24 februari 2022 Oekraïne binnenviel. De partners hebben heel wat om over te praten: de oorlog in Oekraïne bracht heel wat nevenonderwerpen met zich mee, met onder meer de uitbreiding van het bondgenootschap naar Zweden en Finland, en misschien zelfs Oekraïne. Wel zeker is dat dit alles het komende jaar nog steeds onder het leiderschap zal gebeuren van Jens Stoltenberg: zijn mandaat als secretaris-generaal werd zopas met een jaar verlengd.

In Vilnius: De NAVO-top vergt heel wat organisatie en voorbereiding.

  • In de Litouwse hoofdstad worden 40 staatshoofden en 150 hooggeplaatste politici verwacht, waaronder ook de staatshoofden van enkele niet-NAVO-leden. Die heisa gaat gepaard met heel wat zenuwachtigheid. Zo verplaatste Spanje al een NASAMS-luchtafweersysteem naar de Litouwse hoofdstad. De Duitsers brachten een Patriot-systeem richting de NAVO-top. Daarnaast worden 12.000 politieagenten en militairen ingezet om de top te b
Dit premium artikel is exclusief voor abonnees
Abonneer je nu op Business AM!
Denk jij vooruit, aan de toekomst van morgen? Business AM is jouw leidraad doorheen verandering. Hol niet achter de feiten aan en maak deel uit van Vlaanderens snelst groeiende business website.
Al abonnee? Log in en krijg toegang tot alle premium artikels.
Meer premium artikelen
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.