VDAB bevestigt mentaliteitsprobleem: “SWT staat voor velen gelijk aan vervroegd pensioen”

Dat het Stelsel van Werkloosheid met bedrijfsToeslag (SWT) tot zo weinig hertewerkstelling van oudere werknemers leidt, heeft deels te maken met een foute perceptie van het systeem bij de betrokkenen. Dat bevestigt arbeidsbemiddelaar VDAB in een gesprek met Business AM.


Luister hier naar VDAB-woordvoerster Joke Van Bommel in The Morning Drive:


In het nieuws: Onderzoek van de UGent bracht gisteren aan het licht dat bijna geen enkele deelnemer aan het SWT-stelsel opnieuw aan de slag gaat. Van activering komt niets in huis: het “nieuwe” brugpensioen doet daarmee heel hard denken aan het “oude” brugpensioen.

Reactie VDAB: De Vlaamse arbeidsbemiddelingsdienst wijst op een gebrek aan kansen vanwege werkgevers – wat het UGent-onderzoek betwist – en ziet aan werknemerskant drie grote verklaringen: de SWT’ers kunnen vaak om gezondheidsredenen niet de stap naar werk zetten, ze beschikken niet over de nodige digitale vaardigheden én vaak ontbreekt de motivatie.

  • “Veel mensen stappen in dat stelsel met het idee dat ze op brugpensioen zijn, met de nadruk op pensioen en dat ze zelf geen stappen meer naar werk moeten ondernemen”, zegt VDAB-woordvoerster Joke Van Bommel. “Terwijl SWT alles behalve een pensioen is. En dat maakt dat het voor ons, bemiddelaar bij VDAB, heel moeilijke gesprekken zijn met deze mensen om hen nog gemotiveerd te krijgen om aan de slag te gaan.”
  • “Er is een mentale drempel. Dat brugpensioen speelt mee in de motivatie.”
  • “Als de ambitie is dat dat we tegen 2030 werken tot ons 67ste, dan is dat een gedeelde verantwoordelijkheid”, zegt Van Bommel nog. “Uiteraard ook van VDAB. We blijven onze dienstverlening verbeteren en aanpakken om meer mensen te activeren.”
  • “Maar wat je ook nodig hebt, is aandacht voor werkbaar werk. En dat is dan een een zaak van de sociale partners. Het is ook aan werkgevers om zestigplussers zoveel mogelijk kansen te geven en aan de beleidsmakers om een wettelijk kader te voorzien dat werken zo veel mogelijk stimuleert.”

Nog dit: Volgens arbeidsexpert Jan Denys (Randstad) is SWT een uitdovend probleem, dat niet overroepen moet worden.

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.