Terwijl de politiek er voorlopig niet in slaagt om tot een federaal akkoord te komen, hopen ook ondernemersorganisaties Unizo en het Verbond van Belgische Ondernemingen (VBO) op een snelle verderzetting. De Arizona-coalitie heeft hun voorkeur.
Genoteerd: Unizo vraagt om ‘extra time’ voor Arizona.
- Zelfstandigenorganisatie Unizo vraagt dat de onderhandelende partijen een “doorstart te maken”. Voorzitter Danny Van Assche is positief over de supernota van Bart De Wever (N-VA) en zag “een solide fundering gelegd voor een stimulerend beleid voor de ondernemers in ons land”.
- “Het is dan ook bijzonder betreurenswaardig dat door één struikelblok, de meerwaardebelasting, deze formatiegesprekken nu uiteen dreigen te spatten”, meent hij. Ondertussen is duidelijk geworden dat de kloof groter is geworden dan gedacht: MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez verklaarde dat hij het akkoord blokkeerde omdat er ook andere fiscale maatregelen op tafel lagen waar hij het niet mee eens is.
- Van Assche wil hoe dan ook positief blijven. “Met wat op tafel lag, moet een ondernemersvriendelijk compromis mogelijk zijn. (…) Onze oproep is dus duidelijk: neem extra time, ga weer aan tafel en werk verder”. Ook Unizo geeft Arizona dus niet op.
- Die extra time is inmiddels afgetrapt: koning Filip stelde voorzitter Maxime Prévot (Les Engagés) aan als bemiddelaar. Prévot moet trachten de verschillende partijen dichter bij elkaar te krijgen. Over tien dagen brengt hij daarover verslag uit bij de koning.
Gevaarlijke piste
Opgemerkt: Pieter Timmermans, CEO van het VBO, lijkt meer op de lijn van Bouchez te zitten.
- Ook Timmermans wil dat de vijf partijen met elkaar blijven spreken. De meerwaardebelasting waar Bouchez over struikelde, kan er voor de VBO-CEO wel komen, maar wel onder voorwaarden. Timmermans ziet de taks het liefst gekoppeld aan een fiscale hervorming die de competitiviteit van Belgische bedrijven voor ogen houdt. “De sterkste schouders willen wel bijdragen, maar er zijn grenzen”, haalt hij aan in De Ochtend op Radio 1.
- Daarbij valt hij terug op een standpunt dat hij al vaak aanhaalde: het potentiële wegtrekken van bedrijven uit België omdat de lasten in andere landen lichter zijn. Timmermans pleit voor een evenwicht, iets wat ook bij Bouchez terugkwam. Hij ziet eveneens heil in een aantal hervormingen die ook hoog op de MR-agenda staan, zoals het beperken van werkloosheidsuitkeringen in de tijd en een pensioenhervorming.
- De uitbreiding van de effectentaks naar aandelen op naam noemt Timmermans dan weer “een gevaarlijke piste”. De Wever stelde een verdere uitbreiding van de effectentaks voor als tegenmaatregel indien er uitzonderingen op de meerwaardebelasting zouden komen, om zo de inkomsten niet te laten slinken. Timmermans is bezorgd: “Het algemene gevoel is dat de belastingdruk te hoog is, terwijl de overheid niet de efficiëntie biedt die men zou mogen verwachten”.
- Maar tegelijk wil hij niet dat de onderhandelaars blijven vasthangen in dergelijke onenigheden. Timmermans roept de vijf partijen op om snel werk te maken van een akkoord, gezien het risico van het toenemende begrotingstekort. “Hoe langer we wachten, hoe moeilijker het wordt. Een langdurige politieke impasse bovenop de huidige economische uitdagingen zou rampzalig zijn”, besluit hij.