Markten:
Markten inladen...

WOENSDAG 03 JUN

Business 24/7

Zoeken
scrollTop top

Vaticaan en Rode Kruis hielpen duizenden Nazi’s ontsnappen

Logo Business AM

31/05/2011 | Dominique Dewitte | 2 min leestijd

Het Rode Kruis en het Vaticaan hebben na de Tweede Wereldoorlog duizenden Duitse oorlogsmisdadigers en collaborateurs helpen ontsnappen. Dat staat te lezen in het boek Nazis on the Run: How Hitler’s henchmen fled justice van Gerald Steinacher van de Harvard University. Steinacher komt tot die conclusie na het onderzoeken van grote hoeveelheden ongepubliceerd materiaal uit de archieven van het International Committee of the Red Cross (ICRC).
Uit de documenten moet blijken hoe massamoordenaars als Adolf Eichmann, Josef Mengele, Klaus Barbie en duizenden anderen erin slaagden uit de handen van de geallieerden te blijven. Door de lijsten met gezochte oorlogsmisdadigers te vergelijken met reispapieren, concludeert Steinacher dat enkel Groot-Brittannië en Canada in 1947 onvrijwillig al zo’n 8.000 voormalige Waffen-SS’ers binnenhaalden. De meesten onder hen beschikten over geldige papieren die bij vergissing waren uitgereikt.

De documenten – die worden besproken in Steinachers boek- geven een significant inzicht in de manier waarop binnen het Vaticaan werd gedacht, vooral omdat de eigen archieven van de Heilige Stoel na 1939 nog altijd niet openbaar zijn. Het Vaticaan heeft ook constant geweigerd zijn positie toe te lichten. Oorlogsmisdadigers kregen bewust valse identiteitspapieren uitgereikt via de Vluchtelingencommissie van het Vaticaan.


Logo BusinessAM

Business AM | Zo gezegd

Watermark

‘We moeten op Europese schaal handelen om goed en versterkt uit deze crisis te komen’

Duits bondskanselier Angela Merkel
Logo Business AM

Business AM | Zo gezegd

Quote Merkel

‘We moeten op Europese schaal handelen om goed en versterkt uit deze crisis te komen’

Duits bondskanselier Angela Merkel
Zo gezegd: Gita Gopinath

De coronacrisis is veel groter dan de bankencrisis. Een schok als deze hebben we niet meegemaakt sinds de Grote Depressie. Misschien is dit wel de Grote Lockdown.

Gita Gopinath, de hoofdeconome van het IMF

Quote van de dag Elon Musk

Ik denk dat de universiteit er in essentie is om plezier te maken en om te bewijzen dat je je huiswerk kan maken. Maar ze is er niet om te leren.

Elon Musk
zo gezegd michel barnier

Er zijn veel ernstige verschillen tussen het VK en de EU over de toekomstige handelsrelatie. Een akkoord is mogelijk… al is het moeilijk.

Michel Barnier, hoofdonderhandelaar brexit voor de EU
Quote van de dag corona

We moeten rationeel blijven. Maar de kans om het virus in te dammen wordt kleiner. We bereiden ons ook voor op een pandemie.

Tedros Adhanom Ghebreyesus, directeur-generaal van de WHO
Logo Business AM

Business AM | Stocks