Vastgoedmarkt in België lijdt onder energiecrisis: 20 procent minder woonleningen

Het aantal nieuwe hypothecaire leningen in België ligt dit jaar ruim 20 procent lager dan afgelopen jaar. Dat blijkt uit cijfers van de Nationale Bank.

De exponentiële stijging van de vastgoedmarkt lijkt stilaan meer ademruimte te krijgen. Het aantal hypotheekaanvragen is de voorbije maanden fors gezakt onder druk van de oplopende rentevoeten. Daarmee bereikt de vastgoedmarkt voor het eerst een nieuw laagtepunt sinds de bankencrisis van 2008.

De daling van 21,5 procent is een gemiddelde schatting over de verschillende gewesten in België. Tussen ieder van hen, schommelen de prijzen met zo’n 5 procent.

  • Wallonië kent een afname van 25 procent
  • Vlaanderen ziet de vastgoedmarkt met 20,5 procent afbrokkelen
  • Brussel staat het stevigst in de schoenen met een daling van 16 procent

Huizenjagers spoorloos

Tussen januari en augustus dit jaar werden maar liefst 21,5 procent minder woonleningen aangegaan. Voornamelijk in de laatste drie maanden van die periode. De voornaamste reden daarvoor is de energiecrisis die deze zomer een stok in de wielen stak. De coronacrisis had daar destijds minder invloed op: hypothecaire kredieten daalden met ‘slechts’ 6 procent.

Volgens John Romain van Immotheker-Finotheker is de terugval te wijden aan de oplopende rentetarieven. “De rentevoeten die banken aanbieden, zijn meer dan verdubbeld vergeleken met een jaar geleden”, licht hij toe aan De Tijd.

“Het gevolg is dat de leencapaciteit van geïnteresseerde kopers met 10 tot 15 procent afneemt. Hoe hoger de rentevoeten, hoe moeilijker het wordt”, maakt hij verder duidelijk. “Bovendien weegt de energiecrisis zwaar op het budget.”

Gevolg op prijzen

De vraag die nu vooral luidt: “Zal het effect verder worden doorgespeeld op de prijzen?” Nog niet meteen, volgens Romain. “Eigenaars hebben tijd nodig om te beseffen dat de markt aan het veranderen is”, klinkt het in De Tijd.

“Banken houden al sterk rekening met de energie-efficiëntie van woningen en worden almaar strenger. Energiezuinige woningen die goed gelegen zijn, zullen niet snel in prijs dalen omdat ze worden gekocht door de hogere middenklasse. Aan de onderkant van de markt – de energieverslinders met slechte EPC’s – moeten de prijzen wel zakken. Anders worden zulke woningen simpelweg onverkoopbaar.”

(ns)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.