Londense vastgoedbubbel begint te barsten

De vastgoedmarkt van de Britse hoofdstad Londen maakt een moeilijke periode door. Een meerderheid van de Londense vastgoedmakelaars getuigt immers dat de prijzen een dalende trend tonen.

Dat blijkt uit een rapport van het Britse Royal Institute of Chartered Surveyors (Rics). In oktober werd tegenover de maand voordien nationaal door meer verkopers een stijging dan een daling van de prijzen gemeld. Die meerderheid bedroeg weliswaar slechts 1 procent, tegenover nog 6 procent de maand voordien. In Londen wordt echter een heel andere situatie geregistreerd. Daar vertoonden prijsdalingen immers een meerderheid van 63 procent. Bovendien bleek een meerderheid nog een verdere achteruitgang te verwachten. Gevreesd werd eveneens dat deze tendens zich ook naar andere regio’s zal uitspreiden.

Politieke onzekerheid

Simon Rubinsohn, hoofdeconoom van het Rics, ziet verschillende redenen voor de problematische situatie op de Londense vastgoedmarkt. Onder meer wijst hij op de politieke onzekerheid rond onder meer de brexit. Daarnaast moet volgens hem echter ook benadrukt worden dat het aanbod voor het groot deel van het potentiële publiek weinig aantrekkelijk is. “Bovendien moet rekening gehouden worden met de kost van een verhuizing,” betoogt Rubinsohn. De econoom waarschuwt daarbij dat de stagnatie op de vastgoedmarkt ook slecht nieuws betekent voor de bredere Britse economie. Vooral de duurdere vastgoedcategorieën staan volgens het rapport onder druk. Bij panden met een waarde van meer dan 1 miljoen pond, blijkt 70 procent van de makelaars gewag te maken van een neerwaartse prijsdruk. Een gelijkaardige vaststelling moet volgens 60 procent ook worden gedaan bij panden met een vraagprijs tussen 500.000 pond en 1 miljoen pond. Naast Londen bleken ook de regio’s South East en East Anglia – de thuisbasis van vele Londense pendelaars – prijsdalingen te moeten melden. In de rest van het land kon, op uitzondering van het North East, daarentegen nog wel een prijsstijging worden opgetekend. Ook Wales, Schotland en Noord-Ierland ontsnapten aan de achteruitgang. Gevreesd wordt echter dat de ongunstige prijsontwikkelingen zich in de toekomst ook verder zullen uitspreiden naar het South West en de West Midlands. (mah)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20