Vastgoed: Is Vancouver het nieuwe Londen?

Ook in de Canadese stad Vancouver kennen de vastgoedprijzen een steile klim, die volgens sommige makelaars niet louter door lokale feiten kan worden verklaard. Anderen wijzen echter op een gebrek aan beschikbaar vastgoed.

Bijna alle makelaars zeggen te verwachten dat de prijzen nog verder zullen stijgen, maar voegen er aan toe evenzeer voor een instorting van de markt te vrezen. De makelaars zeggen dat voor vastgoed in Vancouver inmiddels prijzen worden betaald die ver boven de geregistreerde waarde liggen. De makelaars zeggen zelfs tegen die hoge prijzen nog altijd op meerdere biedingen te kunnen rekenen.

Buitenlandse druk?

“Deze situatie is onhoudbaar,” zegt Thomas Davidoff, professor economie aan de University of British Columbia. “Dergelijke prijzen zijn alleen verantwoord wanneer de nieuwe eigenaar plannen heeft om de site verder te ontwikkelen. Het is niet normaal dat gezinnen deze prijzen betalen om in het pand te wonen.” “Men moet al bijzonder rijk zijn geworden om in bepaalde delen van Vancouver nog een woning te kunnen kopen,” zegt Davidoff nog. “Dat was enkele jaren geleden nog niet het geval. Die prijzen worden ongetwijfeld gestuwd door de interesse van rijke buitenlanders. Vastgoed in Vancouver is niet langer een markt van lokale residenten.” Plaatselijk vastgoedconsulent Adam Scalena benadrukt echter dat er eenvoudig te weinig woningen beschikbaar zijn. Volgens hem durft nagenoeg niemand een woning te koop aan te bieden, uit vrees daarna zelf geen nieuwe residentie in de omgeving te zullen vinden. (mah)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20