Vaste of variabele rente geeft eerst onrust

Vaste en variable rente zijn onderdeel van je avontuur. Want wanneer je eindelijk bereid bent om een grote uitgave te doen, begint het avontuur eigenlijk pas echt. Wat de uitgave ook moge wezen, een auto, een nieuwe garderobe of zelfs een huis. Als je dat geld niet zomaar in een oude sok onder je bed hebt liggen, is de kans groot dat je contact zal zoeken met een bank om jouw droom, hoe groot of hoe klein ook, te kunnen realiseren. Naast het kiezen van de juiste bank voor die overeenkomst, kan je ook nog in de rats komen te zitten als het gaat om de keuze van vaste of variabele rente. Dat is niet zomaar een vraag die je als notitie in de kleine lettertjes moet zien. Het is een vraag die aandacht en energie vereist omdat het zeer bepalend kan zijn voor de verloop van jouw traject. Bedenk daarom goed dat de keuze voor vaste of variabele rente een weloverwogen beslissing dient te zijn. Hieronder volgen wat punten van aandacht waar je op zou kunnen letten bij het maken van die keuze.

AanbiederMin leningMax leningGratis vrijblijvende simulatie (tip)
€ 1200€ 75.000Simulatie maken
€500,01€ 25.000Simulatie maken
€5001€50.000Simulatie maken
€1250€50.000Simulatie maken

Let op: Geld lenen kost ook geld!

Tip: Maak een gratis simulatie

Houd de economie wereldwijd in de gaten

Welke keuze je maakt, hangt grotendeels af van de huidige situatie en het moment.
Het kan namelijk zo zijn dat de economische situatie zowel internationaal als nationaal gespannen is. Hierdoor kan er sprake zijn van tekorten en een grote vraag tegenover een minimaal aanbod. Dat kan resulteren in hoge vraagprijzen voor producten waar je voorheen relatief weinig voor betaalde. Andersom kan het uiteraard ook verkeren, dat het aanbod vele malen groter is dan de vraag. Daardoor kunnen de prijzen weer relatief laag uit pakken.

Dat principe speelt een enorme rol bij de keuze voor een vaste of variabele rente op je lening. Daarom is het van belang dat je naast de keuze van je bank ook kijkt naar de status van de economie wereldwijd. Wanneer je dat in beeld hebt door eigen onderzoek of door een financieel adviseur, kan je bedenken wat voor jou in het huidige en toekomstige economische klimaat de meest verstandige keuze is als het de rente van je lening betreft.

Persoonsgebonden keuze: vaste of variabele rente

Naast het feit dat de keuze voor al dan niet vaste of variabele rente kan voortkomen uit de achtergrond van jou als persoon, speelt het huidige financiële klimaat steevast een rol. Zo staan de rentes momenteel historisch laag en kan het vervolgens verleidelijk zijn om te kiezen voor een vaste rentevoet. Uit de praktijk is bovendien gebleken dat veel mensen, gezien het huidige financiële klimaat, die vaste rentevoet de afgelopen jaren daadwerkelijk hebben gekozen. Dat omdat ze dachten dat de rente op deze relatief lage rentevoet zou blijven staan. Hierin hebben ze wat betreft de afgelopen jaren zeker gelijk gekregen. Echter hoeft de variabele rente niet direct afgeschoven te worden aangezien je als afnemer van variabele rente ook beschermd bent. Zo ben je beschermd tegen extreme schommelingen en kan je niet opeens van nul naar tien stijgen bij wijze van spreken.  Het is namelijk wettelijk vastgelegd dat je maar voor een stijging van 1% per jaar kan komen te staan, in het eerste nieuwe contractjaar. Bovendien geldt dat de rente op leningen met een variabele rente maximaal mag verdubbelen. De stijging kan dus minimaal zijn en hierdoor kom je niet voor grote financiele verrassingen te staan. Pas na een aantal jaar zouden grotere schommelingen voelbaar effect kunnen hebben op jouw rentepercentage. Aan de andere kant, kan de variabele rente wel dalen en dat zou dan direct in je voordeel spelen.

7 dingen die je herkent als je voor het eerst een eigen stekje inricht

Bereken je meest positieve uitkomst

Wanneer je de keuze voor een vaste of variabele rente dient te maken, is het van belang om alles letterlijk op papier uit te tekenen. Zo krijg je van alle mogelijke scenario’s een goed overzicht en krijg je meer grip op de materie van een vaste en variabele rente.

Schrijf uit wat je scenario zou zijn als je voor een vaste rente kiest en op welk maandelijks bedrag je in dat geval zou uitkomen. Bekijk daarbij ook wat je uiteindelijk afbetaalde bedrag zal zijn na de volledig afgeronde looptijd. Je kan vervolgens ook bekijken welke interesten je uiteindelijk zal afbetalen aan de bank.

Doe datzelfde ook voor het scenario van een variabele rente. Wat zal je maandelijks af te betalen bedrag zal zijn en wat het bedrag zal zijn na de volledige looptijd van de lening. Dat laatste zal een gemiddelde zijn, aangezien je de toekomstige stijgingen en dalingen van de rentevoet niet kan voorspellen.

Naast de twee bovenstaande scenario’s, bekijk je best ook even het bedrag dat je nu meteen moet gaan besteden en welk bedrag dat in de toekomst kan of zal zijn.  Alleen op die manier weet je met zekerheid welke keuze je het beste maakt binnen jouw huidige (financiële) situatie.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20