Key takeaways
- De termijn waarbinnen je je kan verzetten tegen de stilzwijgende verlenging van een verzekering op vervaldag wordt vanaf 1 oktober ingekort.
- Er komt ook een algemeen kader voor verschillende verzekeringstakken waarvoor de betalingstermijnen nog niet gereguleerd waren.
Volgende maand veranderen er enkele zaken voor jouw verzekeringen. Zo zal het onder meer eenvoudiger worden om een verzekeringscontract stop te zetten. Al is er volgens Garance Urru, verzekeringsexperte bij de vergelijkingssite CallMePower, meer nodig om de concurrentie in de verzekeringssector aan te zwengelen.
In het nieuws: Vanaf 1 oktober zijn er nieuwe regels van kracht die een impact kunnen hebben op jouw verzekeringen. Dat laat Assuralia, de federatie van de verzekeraars, weten.
- Om te beginnen wordt in het eerste jaar de termijn waarbinnen je je kan verzetten tegen een stilzwijgende verlenging van een verzekeringscontract op de vervaldag ingekort van drie naar twee maanden.
- Vanaf het tweede jaar van een lopend contract krijg je de optie om de overeenkomst op elk moment op te zeggen, rekening houdend met een opzegtermijn van twee maanden.
- Het zal vanaf volgende maand ook mogelijk zijn om een overeenkomst op te zeggen via een elektronische handtekening. Je krijgt ook de mogelijkheid om aan een tussenpersoon of andere verzekeraar te vragen om de nodige stappen te zetten tot opzegging van een verzekeringscontract. Het is dus niet langer nodig om de stopzetting aan te vragen via een aangetekend schrijven.
Opgemerkt: Voor de verzekeraars verandert er niets aan de opzeggingstermijnen.
- Als zij een verzekeringscontract wensen stop te zetten, moeten ze nog altijd rekening houden met een termijn van drie maanden voor de vervaldag van een contract.
- Verzekeraars en verzekerden kunnen ook nog steeds een contract opzeggen na de afhandeling van een schadegeval.
Verdere regulering betalingstermijnen verzekeringen
Ook dit: De nieuwe wet voert ook een algemeen kader in voor verschillende verzekeringstakken waarvoor de betalingstermijnen nog niet gereguleerd waren, waaronder aansprakelijkheidsverzekeringen en brandverzekeringen. De betalingstermijnen voor levensverzekeringen, de verzekering BA motorrijtuigen en de brandverzekering (eenvoudige risico’s) waren al aan regelgeving onderworpen.
- Vanaf 1 oktober 2024 moeten verzekeraars zich aan een termijn van drie maanden houden om te reageren op schadeclaims. Bij betwisting van de dekking van het schadegeval moet binnen deze termijn een met redenen omkleed antwoord worden gegeven.
- Als de verzekeraar die termijn niet naleeft, moet hij een forfaitaire boete van 300 euro betalen.
- Als er een aanmaning naar de verzekeraar wordt gestuurd en die dan nog altijd niet reageert, loopt de boete op tot 300 euro per dag vertraging.
- Tot slot moeten de verzekeraars de verschuldigde bedragen betalen binnen een termijn van dertig dagen zodra de vergoeding is vastgelegd. Anders gelden er hoge verwijlintresten.
“Een overwinning met gemengde gevoelens”
Zoom in: Urru juicht de nieuwe wetgeving toe, maar volgens haar is er meer nodig om de concurrentie op de verzekeringsmarkt aan te zwengelen.
- “De minimale looptijd van één jaar met een opzegtermijn van twee maanden die van kracht zal worden, blijft een grote belemmering om te veranderen van verzekeraar”, klinkt het. “In 2023 had slechts 18 procent van de consumenten in de afgelopen 3 jaar van verzekeraar gewisseld.”
- “In andere sectoren, waar de opzeggingsvoorwaarden flexibeler zijn, zien we een direct effect op de concurrentie en het consumentengedrag. Belgen hebben nog niet de gewoonte om regelmatig verzekeringscontracten te vergelijken en van verzekeraar te wisselen, zoals ze dat wel doen voor hun energie- en telecomcontracten”, gaat de experte verder.
- Bij CallMePower heeft slechts 4 procent van de vragen betrekking op de verzekeringen. Dat cijfer loopt op tot 39 procent voor telecom en tot 47 procent voor de energiecontracten.
Wil je op de hoogte blijven van alles wat er zich afspeelt in de financiële wereld? Niels Saelens, een journalist met een passie voor financiën, volgt alles op de voet op. Via deze link kan je je inschrijven op zijn dagelijkse nieuwsbrief.