Wanneer je een woning bouwt of renoveert, kan er al eens iets fout lopen. Als dat leidt tot een discussie met de aannemer of architect, kan je de hulp inroepen van de Verzoeningscommissie Bouw of de Consumentenombudsdienst, afhankelijk van het probleem. Als consument is het niet altijd duidelijk bij welke dienst je aan het juiste adres bent. Een centraal aanspreekpunt moet dat proces vereenvoudigen.
Context: Wie problemen heeft met een bouwbedrijf, aannemer of architect kan op dit moment contact opnemen met twee diensten. Bij welke dienst je moet aankloppen om een geschil op te lossen, is afhankelijk van het probleem.
- De Verzoeningscommissie Bouw helpt je om een technisch probleem op te lossen. De aannemer moet dan wel aangesloten zijn bij één van de partners van die commissie, zoals de Bouwunie, Netwerk Architecten Vlaanderen (NAV) en Embuild.
- Voor juridische problemen kan je een beroep doen op de Consumentenombudsdienst. Het grote probleem is dat die ombudsdienst niet gespecialiseerd is in bouwgeschillen. “In tegenstelling tot bij de Verzoeningscommissie hebben zij geen specifieke expertise over bouwen en verbouwen. Bovendien zijn veel geschillen vaak zowel juridisch als technisch van aard, dus dat moet anders”, merkte Alexia Bertrand (Open VLD), staatssecretaris voor Consumentenbescherming, vrijdag op in een gesprek met het consumentenprogramma ‘WinWin’ op Radio2.
Een centraal aanspreekpunt
Nieuws: Om het bemiddelingsproces vlotter te laten verlopen, komt er een centraal aanspreekpunt.
- De organisaties uit de bouwsector beloven in een charter om op termijn een uniek contactpunt op te richten waar consumenten met alle mogelijke bouwgeschillen terechtkunnen. “Mensen die niet meteen naar de rechtbank willen stappen wanneer ze een probleem ondervinden, moeten bij de nieuwe ombudsdienst terechtkunnen”, aldus Bertrand.
- De staatssecretaris laat weten dat de uitrol gefaseerd zal gebeuren.
- In een eerste fase zullen de partners samen de Verzoeningscommissie Bouw verder uitbouwen tot wat op langere termijn de algemene Ombudsdienst Bouw moet worden. Dat zal onder ander gebeuren door sneller gegevens uit te wisselen met de Consumentenombudsdienst. Concreet zullen die diensten om de drie weken overleggen. Daarbij zullen ze samen dossiers analyseren, en zullen dossiers met technische aspecten worden overgedragen aan de Verzoeningscommissie.
- In augustus volgt er een eerste evaluatie, waarna volgende stappen kunnen worden gezet als daar de nodige middelen voor worden gevonden.
- De echte ombudsdienst zal pas in 2026 van start kunnen gaan. Intussen kunnen consumenten met bouwproblemen onder andere terecht op ConsumerConnect, het nieuwe platform van de federale overheid dat alle bestaande ombudsdiensten bundelt.
Wil je op de hoogte blijven van alles wat er zich afspeelt in de financiële wereld? Niels Saelens, een journalist met een passie voor financiën, volgt alles op de voet op. Via deze link kan je je inschrijven op zijn dagelijkse nieuwsbrief.