Van vergiftiging tot cyberaanval: hoe Poetin zonder directe inval Oekraïne op de knieën kan krijgen

Indien de Russische president Vladimir Poetin beslist om Oekraïne binnen te vallen, zal hij een zware politieke prijs betalen. Dat zegt de denktank Foundation for Defense of Democracies. “Dat neemt niet weg dat er andere opties zijn waarmee hij zijn doel kan bereiken”, klinkt het.

De wereld kijkt nog altijd bezorgd naar de situatie aan de grens tussen Oekraïne en Rusland. De afgelopen dagen waren er heel wat diplomatieke gesprekken om wat druk van de ketel te halen. Na een gesprek met zowel Poetin als de Oekraïense president Volodymyr Zelensky was de Franse president Emmanuel Macron voorzichtig positief. Hij zei eerder deze week dat een oplossing voor het dispuut mogelijk is.

Meer troepen aan de grens

Intussen blijft Rusland wel troepen sturen naar de grens met Oekraïne. Dat blijkt uit een observatie van het Pentagon. “We blijven zien dat extra capaciteit zich verplaatst van andere regio’s naar de grens met Oekraïne en naar Wit-Rusland, ook in de voorbije 24 uur”, liet woordvoerder John Kirby vannacht weten.

Vraag blijft of Rusland effectief zal overgaan tot een aanval. Volgens Bradley Bowman, senior directeur van het Centrum voor Militaire en Politieke Macht bij de Foundation for Defense of Democracies, zal Poetin hoe dan ook een zware prijs betalen als hij voor een militaire actie kiest. “Hij wil niet dat Russische troepen grote delen van Oekraïne bezetten, een land dat vijandig staat tegenover die troepen. Hij loopt daarmee een groot risico dat er veel Russische slachtoffers vallen”, merkt hij op in een reactie aan CNBC.

Militair conflict nefast voor Poetin

Ook andere waarnemers komen tot soortgelijke conclusies. “Een militair conflict zal de steun voor het Kremlin waarschijnlijk doen afnemen”, aldus Andrei Kolesnikov, voorzitter van het Russian Domestic Politics and Political Institutions Program. “De Russen zijn niet bereid de prijs van een oorlog te dragen.”

“Maar zelfs zonder een grootschalig militair conflict beschikt de Russische president over opties om zijn zin te krijgen, namelijk Oekraïne dat niet toetreedt tot de NAVO”, vervolgt Bowman. “Vanzelfsprekend zal hij dat eerst proberen te doen via de diplomatieke weg.”

Indien dat niet lukt, kan Poetin, volgens Bowman, nog uit verschillende andere vaatjes tappen. Hij sluit daarbij staatsgrepen, vergiftigingen en moordaanslagen niet uit. “Het Kremlin heeft zich immers verder toegespitst op oorlogsvoering in een ‘grijze zone’. Denk bijvoorbeeld ook aan cyberaanvallen en propaganda”, klinkt het. “Technieken die nu al volop gebruikt worden.” In januari beschuldigde Oekraïne Rusland nog van een cyberaanval op de overheidssites. De westerse centrale banken bereiden zich intussen voor op een eventuele cyberaanval van Rusland.

“Zelfs wanneer Rusland kiest voor een aanval, heeft het nog de optie om precieze raketaanvallen uit te voeren, zonder daarbij Oekraïne binnen te vallen”, vervolgt hij.

(am)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.