Vakbond: “Conservatieve beleid heeft Britse economische groei uitgehold”

Omdat de opeenvolgende conservatieve regeringen in het Verenigd Koninkrijk het negatieve effect van de bezuinigingen in de overheidsuitgaven op de nationale economie onvoldoende hebben onderkend, heeft het land sinds het begin van het vorige decennium 400 miljard pond aan economische groei misgelopen. Dat staat in een rapport van het Britse Trades Union Congress (TUC).

Een verlenging van de geplande bezuinigingsmaatregelen en loonmatiging zou volgens de Britse vakbond het verlies aan inkomsten de volgende vier jaar nog tot 900 miljard pond kunnen laten oplopen.

Waarom is dit belangrijk?

Indien het gemiddelde Britse economische groeipercentage dat voor het einde van de jaren zeventig van de voorbije eeuw werd opgetekend, gehandhaafd zou zijn gebleven, zou het bruto binnenlandse product van het land volgens het rapport momenteel 2 biljoen pond hoger liggen dan nu het geval is.

Vooral rijken profiteren: Een explosieve waardestijging van het onroerend goed, de particuliere pensioenen en de aandelen heeft volgens het Trades Union Congress de Britse rijkdom sinds het begin van het vorige decennium met 70 procent doen toenemen.

  • Het grootste deel van de winst is daarbij echter naar de 10 procent rijkste inkomens gegaan. Sinds het einde van de jaren zeventig heeft het vermogen van de Britse huishoudens - in reële waarde - nagenoeg een verdrievoudiging gekend.
  • P
Dit premium artikel is exclusief voor abonnees
Lees nu 3 artikels gratis per maand!
Denk jij vooruit, aan de toekomst van morgen? Business AM is jouw leidraad doorheen verandering. Hol niet achter de feiten aan en maak deel uit van Vlaanderens snelst groeiende business website.
Al abonnee? Log in en krijg toegang tot alle premium artikels.
Meer premium artikelen
Meer